Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Η ελονοσία, ασπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου
Ενα βήμα κοντύτερα στην οριστική νίκη επί του καρκίνου βρίσκονται Δανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση της νόσου.

Οι Δανοί ερευνητές, αναφέρει δημοσίευμα στην επιθεώρηση Cancer Cell, προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία, καθώς όταν η ασθένεια πλήξει τον πλακούντα, εμφανίζεται πληθώρα προβλημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, αντελήφθησαν ότι οι πρωτεΐνες της ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, ειδικότερα, συνέδεσαν το κομμάτι της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στα εμβόλια κατά της ελονοσίας -και το οποίο έχει ικανότητα διείσδυσης στο εσωτερικό του κυττάρου- με μία τοξίνη που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η πρωτεΐνη της ελονοσίας συνδέθηκε με τον υδατάνθρακα που διασφαλίζει ότι ο πλακούντας θα αναπτυχθεί γρήγορα. Ομως η ερευνητική ομάδα περιγράφει ότι ακριβώς το ίδιο συνέβη και στους καρκινικούς όγκους.

Μάλιστα, σήμερα οι επιστήμονες παραδέχονται ότι επί καιρό προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες του πλακούντα με τους καρκινικούς όγκους.

Οπως εξηγεί ο Αλι Σαλαντί του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, για δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν τις ομοιότητες ανάμεσα στην ανάπτυξη του πλακούντα και του καρκινικού όγκου, καθώς αμφότερα αυξάνονται εντυπωσιακά εντός ενός σχετικά ξένου περιβάλλον.

Η διαδικασία θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων με τη βοήθεια της ελονοσίας εφαρμόστηκε από τους Δανούς ερευνητές σε μεμονωμένα κύτταρα και σε ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα πειράματα στον άνθρωπο μέσα στην επόμενη τετραετία. Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, το οποίο προβληματίζει τους επιστήμονες είναι κατά πόσο η μέθοδός τους θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα και κατά πόσο θα μπορέσει να βρεθεί μια καλά ανεκτή δοσολογία αυτού του αντικαρκινικού φαρμάκου που δεν θα προκαλεί παρενέργειες. Οπως καταλήγει ο δρ Σαλαντί, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι επειδή η πρωτεΐνη συνδέεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο υδατάνθρακα που απαντάται στον πλακούντα και στα καρκινικά κύτταρα.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com