Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Διπολική διαταραχή. Είναι δίπλα μας, Είναι απίστευτα πολλά τα άτομα που νοσούν.Μοιάζουν φυσιολογικά, δραστήρια, έξυπνα, Είναι συγγενικά σας πρόσωπα, είναι πρόσωπα από το κοινοβούλιο και την showbiz. Αν διαβάσετε το άρθρο θα τους βρείτε....Ζουν αναμεσά μαςΠρόσφατα ένας συνανάπηρος διαγνώστηκε με Διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη και μας ζήτησε να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα του, αυτό ήταν το έναυσμα να αναζητήσουμε άρθρα σχετικά με την Διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη και να το φιλοξενήσουμε στο TROL DISABLED - ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ , να ένα που μας άρεσε πολύ..

Είναι απίστευτα πολλά τα άτομα που νοσούν. Μοιάζουν φυσιολογικά, δραστήρια, έξυπνα... Είναι συγγενικά σας πρόσωπα, είναι πρόσωπα από το κοινοβούλιο και την showbiz. Αν διαβάσετε το άρθρο θα τους βρείτε....Ζουν αναμεσά μας.

Γράφει ο Γιώργος Θαλάσσης για την iplus 

Αυτούς που γνωρίζεται έξω, στο δρόμο, στην καφετέρια, αυτοί που είναι δημόσια πρόσωπα...προσέξτε...κάποιοι βουλευτές ή πρόεδροι κομμάτων, εμφανίζουν συνήθως το ένα σύμπτωμα, την μανία. Το άλλο το κρύβουν γιατί είναι ένδειξη αδυναμίας. Το εμφανίζουν με εσωστρέφεια ή στο πολύ οικείο περιβάλλον τους.

Το κυριότερο όμως δεν είναι μόνο να τους γνωρίσουμε. Είναι να κάνουμε κάτι για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά το βιοτικό τους επίπεδο. Γιατί όχι, πολλές φορές και να τους σώσουμε.

Είναι άνθρωποι με πολύ άσχημη ποιότητα ζωής. Δημιουργικοί και καταστροφικοί μαζί. Νοσούν και μαζί νοσεί και η οικογένειά τους. Είναι η βασική πάθηση που ένα ζευγάρι βρίσκεται συνεχώς σε πρόβλημα. Μια οικογένεια με τσακωμούς, με φωνές και θυμό. Κανείς δεν ξέρει την αιτία που το ζευγάρι τσακώνεται συχνά, που ξεσπά βία στα παιδιά. Είναι η σερετονίνη που δουλεύει τρελά... Είναι αυτή η ορμόνη που δημιουργεί το πρόβλημα.

Αυτή είναι η Διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη 

Τα άτομα αυτά, έχουν ένα ακόμα ιδίωμα. Δεν θέλουν βοήθεια όσο παραμένουν "πανίσχυρα". Δηλαδή βρίσκονται σε φάση μανίας. Πρέπει να βρεθούν στην άλλη όψη της ασθένειας. Την κατάθλιψη. Τότε κάποιος ειδικός πρέπει να αναλάβει και να επέμβει....

Σε πρώτη φάση ο ασθενής θα χρειαστεί να πεισθεί ότι πάσχει από την ασθένεια από τον ειδικό ψυχολόγο. Σε δεύτερη θα χρειαστεί φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη. για αρκετό διάστημα. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να κρατήσει λίγους μήνες, ενώ η φαρμακευτική από λίγα χρόνια, έως ...για πάντα.

Αυτό που πρέπει να καταγραφεί είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει θεραπεία χωρίς την φαρμακευτική υποστήριξη, η οποία είναι συνήθως το Λίθιο.

Πριν πάμε παρακάτω στα χαρακτηριστικά του μανιοκαταθλιπτικού, θα σας πούμε ότι όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η νόσος, τόσο πιο πολλά προβλήματα θα γλυτώσουν οι οικείοι του. Θα σταθούμε όμως ακόμα και σε κάτι πολύ σοβαρό. Στατιστικές έδειξαν ότι ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας σε ένα σπίτι. Μπορεί να κρύβεται κάτω από την ηλικία ενός παιδιού, ή από τις ήρεμες συνθήκες που επικρατούν. Το σίγουρο είναι όμως ότι η ασθένεια θα εκδηλωθεί στην ενήλικη ζωή του πάσχοντα. Έτσι σε ένα σπίτι που κάποιος έχει πρόβλημα, αναζητήστε τουλάχιστον άλλον έναν.

Ενώ τα συμπτώματα και η ασθένεια είναι εύκολα να διαγνωστούν - ακόμα και από ένα παρατηρητικό μάτι - σπανίζουν οι περιπτώσεις που φθάνουν στους ψυχολόγους και στους ψυχιάτρους για αγωγή, αλλά σπανίζουν και οι περιπτώσεις διάγνωσης της νόσου από τους παραπάνω ειδικούς. Αυτό είναι ένα από τα αξιοπερίεργα. Δηλαδή να βρούμε καλούς γιατρούς σε αυτόν το τομέα.

Φαρμακευτική αγωγή:

Συνιστάτε το λίθιο το οποίο δεν είναι ψυχοφάρμακο. Λέγετε και ρυθμιστής, καθώς φέρνει σε ισορροπία την ασύστολη δόση της σερετονίνης που εγχέεται από τον οργανισμό.


Αν βρείτε 3 από τα παρακάτω συμπτώματα (μανίας) σε ένα γνωστό σας - φίλο σας, να αρχίσεται να ανησυχείται. Από εκεί και πάνω η μανιοκατάθλιψη είναι γεγονός.

Δείτε τι βλέπουμε και από τι διακατέχονται. 

Στη φάση ενός μανιακού επεισοδίου ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει:

* Υπερβολική συρροή ιδεών

Ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα διπολικής διαταραχής είναι η ασταμάτητη συρροή ιδεών, η οποία συμβαίνει σε κατάσταση μανίας. Με άλλα λόγια ο ασθενής αισθάνεται ότι το μυαλό του «τρέχει» και δεν μπορεί να το ελέγξει ή να μετριάσει τις σκέψεις και τις ιδέες του. Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει παράλληλα με την ακατάπαυστη ομιλία, ωστόσο το δύσκολο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο ασθενής μπορεί είτε να μην παραδέχεται είτε πάλι να μην αναγνωρίζει ότι το μυαλό του «τρέχει» ανεξέλεγκτα.
* Έντονη δραστηριότητα

Οι ιδέες, εναλλάσσονται. Η δουλειά ακολουθεί η μία την άλλη. Είναι ακούραστος. Μοναδικός
* Εκνευρισμό, ανησυχία, ευερεθιστότητα
* Παρορμητική ή επιθετική συμπεριφορά
* Ακατάπαυστη ομιλία

Ο ασθενής μιλά ακατάπαυστα και αδυνατεί να κάνει διάλογο ενώ αν προσπαθήσει κάποιος να τον σταματήσει, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μιλάει χωρίς να δίνει σημασία.
* Διάσπαση προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης & δυσλειτουργία στη δουλειά

Όσοι πάσχουν από διπολική διαταραχή πολύ συχνά εμφανίζουν προβλήματα και στη δουλειά τους, επειδή πολλά από τα συμπτώματα της ασθένειας συνδέονται με την ικανότητα του ασθενή να είναι συνεπής, να κάνει σωστά τη δουλειά του και να συναναστρέφεται παραγωγικά με τους συναδέλφους του.
* Προβλήματα στον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή παρουσιάζουν προβλήματα στον ύπνο. Μπορεί δηλαδή όταν βρίσκονται σε κατάσταση κατάθλιψης να κοιμούνται πολύ περισσότερο και να αισθάνονται ακόμα κουρασμένοι ενώ σε κατάσταση μανίας να μην κοιμούνται αρκετά και παρόλα αυτά να μην αισθάνονται καθόλου κούραση.
* Υπερεκτίμηση δυνάμεων και ικανοτήτων, ιδέες μεγαλείου, με σεξουαλική υπερδραστηριότητα

Όταν οι ασθενείς με διπολική διαταραχή βρίσκονται σε κατάσταση μανίας, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση. Τα καταφέρνουν καλύτερα απ' όλους. Αισθάνονται «ανίκητοι» χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Μάλιστα δύο από τους πιο κοινούς τύπους συμπεριφοράς, που μπορεί να προκύψουν από αυτό, είναι τα ξαφνικά ξεσπάσματα και η ασυνήθιστη σεξουαλική συμπεριφορά, έως και διπλή σεξουαλική ζωή.
* Περιορισμένη κριτική ικανότητα, που επηρεάζει την επαφή του με την πραγματικότητα
* Έντονα υπερκαταναλωτική συμπεριφορά, αλόγιστες οικονομικές δαπάνες
* Κατάχρηση ουσιών

Περίπου το 50% των ατόμων με διπολική διαταραχή παρουσιάζουν και πρόβλημα κατάχρησης κυρίως αλκοόλ αλλά και ουσιών. Ασθενείς με διπολική διαταραχή συνήθως πίνουν όταν βρίσκονται σε φάση «μανίας» προκειμένου να ηρεμήσουν ενώ όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.
* Αδυναμία κατανόησης του νοσηρού της κατάστασης

Στη φάση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει :
* Καταθλιπτική διάθεση, με ή χωρίς άγχος
* Αίσθημα κενού
* Απαισιοδοξία ή απελπισία και αίσθημα αβοηθησίας
* Ιδέες ενοχής & αναξιότητας
* Απώλεια των ενδιαφερόντων και αδυναμία άντλησης ικανοποίησης από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που ήταν προηγουμένως ευχάριστες
* Μείωση της ενεργητικότητας, εύκολη κόπωση
* Δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μνήμη και στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων

* Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
* Διαταραχές του ύπνου

* Διαταραχές της όρεξης

απώλεια βάρους και σύνδεση με νευρική ανορεξία
* Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης
* Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας και συχνά απόπειρες αυτοκτονίας

Η παρουσίαση του θέματος έγινε με σκοπό να αναδειχθεί το πρόβλημα της διπολικής διαταραχής μέσα σε μια οικογένεια. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται κατά 50% στο να εντοπιστεί το πρόβλημα. Συνήθως δεν το γνωρίζουμε. Τυχαία φτάνει στ' αυτιά μας. Αν θέλετε δια δώστε το άρθρο μας.


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com