Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Το δράμα ενός Εργοθεραπευτη σήμερα, λέει ότι είναι γιατρός , φτιάχνει ιστοσελίδες στο ιντερνετ, λέει τα χαρτιά και το φλιτζάνι για να ζήσει το παιδί του


Όπως μας ανέφεραν από το Σύλλογο Ελλήνων Εργοθεραπευτών απ’ όσο γνωρίζουν οι ίδιοι δεν υπάρχει έως σήμερα ανεργία στον κλάδο τους. Μάλιστα πολλοί εργοθεραπευτές ανοίγουν κέντρα μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες όπως οι ψυχολόγοι ή οι λογοθεραπευτές κ.α. Επίσης σε ανακοίνωση του τμήματος με ημερομηνία 5-3-2013 αναφέρεται ότι οι απόφοιτοί του παρουσιάζουν μεγάλη επαγγελματική απορρόφηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη απορρόφησης των αποφοίτων ΤΕΙ των ετών 1997-2001 στα επαγγέλματα πρόνοιας, στα οποία εντάσσεται η εργοθεραπεία, η ανεργία ήταν μόλις 3%.                                  

Επάγγελμα με προοπτικές  δηλαδή η εργοθεραπεία.  Παρόλα αυτά όμως έπεσε στην αντίληψη μας μια περίπτωση εργοθεραπευτή που δουλεύει σε μεγάλο νοσοκομείο των Νοτίων προαστίων. Το άτομο αυτό πρέπει να περνάει ανδρική κλιμακτήριο η να πάσχει από προστάτη με μετάσταση στον εγκέφαλο,  διότι  συστήνεται σαν γιατρός σε όποια ΑμεΑ γνωρίζει, έχει συστήσει εταιρεία με τον γιο του (δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το ΑΦΜ και την ΔΟΥ της ακόμα για να δούμε εάν είναι νόμιμη) και κατασκευάζουν ιστοσελίδες με δωρεάν εργαλεία που βρίσκουν στο ιντερνετ , σαν το wordpress,με αποτέλεσμα να δηλώνει προγραμματιστής και κατασκευαστής ιστοσελίδων για ανάπηρους, είναι επίσης λέει  καθηγητής και κάνει σεμινάρια σε ανυποψίαστους ειδικούς παιδαγωγούς που καταφέρνει να πείσει  και τους δίνει βεβαιώσεις σεμιναρίων (χωρίς τηλέφωνο επάνω για να πάρεις να τσεκάρεις, μόνο για να τις βάζεις στην ιστοσελίδα σου δηλαδή και να λένε ΟΥΑΟΟΟΟ) που φυσικά δεν ισχύουν διότι δεν νομιμοποίητε να δίνει βεβαιώσεις αφού εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο , όπως δεν νομιμοποίητε να έχει εταιρεία με συγγενικό πρόσωπο διότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα δηλαδή απιστία κατά της υπηρεσίας του και παράβαση καθήκοντος και να μην ξεχάσω όταν βρίσκει χρόνο ο εργοθεραπευτης μας, λέει τα χαρτιά και το φλιτζάνι σε ανάπηρες γυναίκες που θέλουν να μάθουν εάν θα παντρευτούν.
Τι είναι όμως η εργοθεραπεία; Τι ακριβώς κάνει ένας εργοθεραπευτής;
Όπως μας δήλωσε ο ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ και  εργοθεραπευτής κ. Βασιλειάδης Όμηρος στο Trol disabled- το κουτί της παδώρας για τα ΑμεΑ

H εργοθεραπεία είναι η θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου, μιας δραστηριότητας, όπως είναι η ζωγραφική ή το παιχνίδι με αυτοκινητάκια. Σε πρώτη φάση ο εργοθεραπευτής εφαρμόζει την κατάλληλη μέθοδο αξιολόγησης (παρατήρηση, συνέντευξη, σταθμισμένες και μη σταθμισμένες δοκιμασίες κλπ) ώστε να εκτιμήσει τις ικανότητες και τις δυσκολίες του ατόμου στην εκτέλεση των καθημερινών του Έργων και δραστηριοτήτων (αυτοφροντίδα, παραγωγικότητα, ψυχαγωγία...) καθώς και τους παράγοντες (δεξιότητες του ατόμου και περιβαλλοντικά στοιχεία) που οδηγούν στις δυσκολίες αυτές. Ακολούθως Θέτει στόχους και σχεδιάζει την παρέμβαση σε συνεργασία με τον πελάτη/ ασθενή και την οικογένεια του, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τμήματος ο απόφοιτος θα είναι σε θέση να επιλέξει, αναλύσει, διαβαθμίσει και προσαρμόσει θεραπευτικά μέσα, μεθόδους και τεχνικές.

Παράλληλα έχει τη γνώση να σχεδιάσει, κατασκευάσει, εφαρμόσει και να παρέχει ειδικά βοηθήματα ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή του πελάτη στα έργα και τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής. Επίσης εκτιμά και να τροποποιεί το περιβάλλον (κοινωνικό, φυσικό...) ώστε να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή του πελάτη στο περιβάλλον της επιλογής του.


Με λίγα λόγια ο εργοθεραπευτής αφού εντοπίσει το πρόβλημα θα θέσει στόχους, επιλέγοντας τις κατάλληλες δραστηριότητες ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ασθενούς.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εργοθεραπευτής;

Για να εργαστεί κάποιος ως εργοθεραπευτής θα πρέπει να εισαχθεί στο μοναδικό μέχρι στιγμής τμήμα στην Ελλάδα, στο τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών. Ο υποψήφιος που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει το επάγγελμα αυτό θα πρέπει να είναι μαθητής της θετικής κατεύθυνσης ή εάν είναι από θεωρητική ή τεχνολογική να επιλέξει ως μάθημα επιλογής τη βιολογία γενικής εκπαίδευσης ώστε να έχει το δικαίωμα να δηλώσει και το τρίτο πεδίο όπου εντάσσεται και η εργοθεραπεία.

Μαθήματα που παρακολουθούν οι φοιτητές του τμήματος

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος περιλαμβάνει βασικά γνωστικά αντικείμενα ανθρωπιστικών και βιολογικών επιστήμων, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η ανατομία και η φυσιολογία καθώς και η μελέτη της ψυχιατρικής, της νευρολογίας, της ορθοπεδικής, της χειρουργικής, και της παθολογίας. Επίσης παρακολουθούν και μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να οργανώσουν ένα εργαστήριο εργοθεραπείας.

Έτσι εξηγείτε γιατί ο εργοθεραπευτης μας, έχει μπερδευτεί και δηλώνει γιατρός αν και έχει σπουδάσει σε ΤΕΙ και όχι ΑΕΙ που συνήθως σπουδάζουν οι Γιατροί, , σου λέει δηλαδή το άτομο αφού βασικά γνωστικά αντικείμενα ανθρωπιστικών και βιολογικών επιστήμων μου δίδαξαν στα ΤΕΙ γιατί να μην χειρουργήσω κιόλας σαν ιατρός.. αφού μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων μου δίδαξαν στα ΤΕΙ γιατί να μην ανοίξω μια επιχείρηση με τον άχρηστο ιό μου και χωρίς πτυχίο πληροφορικής  να πουλάω ιστοσελίδες φτιαγμένες με δωρεάν εργαλεία από το ιντερνετ σε αυτούς που δεν γνωρίζουν και πολλά δηλαδή σε ανάπηρους και ειδικούς παιδαγωγούς και με ακούνε με ανοικτό το στόμα και αφού έχω ζήτηση γιατί να μην λέω το φλιτζάνι και τα χαρτιά για να συμπληρώσω το …επαγγελματικό μου προφίλ… Το γεγονός ότι υπάρχει μόλις ένα τμήμα στην Ελλάδα αλλά και ο περιορισμένος αριθμός των εισακτέων αποτελούν δυο παράγοντες που ερμηνεύουν τις πολύ καλές προοπτικές που έχουν οι εργοθεραπευτές στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω τμήμα το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους 16389 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών από το ημερήσια και εσπερινά λύκεια ενώ 590 είχαν την εργοθεραπεία ως πρώτη τους επιλογή μας λέει ο  Καλόγηρος Βασίλειος Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

Όμως Ο κ. Βασιλειάδης μας δήλωσε ότι ένας απόφοιτος του τμήματος εργοθεραπείας μπορεί να εργαστεί σε Κέντρα Ανοιχτής προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ),Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επίσης μπορεί να εργαστεί σε Νοσοκομεία, Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, εξειδικευμένα Κέντρα Αποκατάστασης, στην εκπαίδευση, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης – απασχόλησης, Θεραπευτικές Κοινότητες τοξικοεξαρτημένων ατόμων, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, φυλακές. Φυσικά μπορεί να ανοίξει και το δικό του κέντρο εργοθεραπείας. Με λίγα λόγια μπορεί ο εργοθεραπευτής να δραστηριοποιηθεί σε επαγγέλματα ανάλογα με το αντικείμενο του, αλλά  γιατρός,  προγραμματιστής, καθηγητής σε σεμινάρια και  μέντιουμ  δεν διδάσκονται στο τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών το έχουμε τσεκάρει…… Αυτό είναι που στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι …


Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com