"Όσο οι κυβερνήσεις δεν καταλαβαίνουν, τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν". Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, ενάντια στα μέτρα που περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό και στις νέες περικοπές που εκτιμά ότι έρχονται στο ασφαλιστικό, καλεί τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ στην αυριανή 24ωρη γενική απεργία.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. "Είμαστε αντιμέτωποι μ' έναν υπό ψήφιση προϋπολογισμό νέας φοροεπιδρομής και δραματικών περικοπών, με την ολοκληρωτική καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέα βάρβαρα και σκληρά μέτρα" σημειώνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι "μετά από έξι χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, η κυβέρνηση, αθετώντας τις δεσμεύσεις της, συνεχίζει την ίδια ανάλγητη και καταστροφική πολιτική, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που εντείνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση".
Η ΑΔΕΔΥ, καλώντας στην απεργία, εστιάζει στο ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι " με το νομοσχέδιο που σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, μέσω της ενοποίησης όλων των ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, που, από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο, θα μετατραπεί σε ατομικό - κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων".

Στάσεις στα μέσα μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην αυριανή απεργία τα μέσα μεταφοράς, εκτός από τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό που προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα ακυρωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό, ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη στάση Δ. Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο.
24ωρη απεργία πραγματοποιεί η ΠΝΟ, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συμμετέχει με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακεφαλαιοποίηση ταμείων, όχι σε περικοπές συντάξεων

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία καλεί το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους εργαζόμενους "να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις, ενισχύοντας τα ταξικά τους συμφέροντα και να δρομολογήσουν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση στο ασφαλιστικό, αποτρέποντας μειώσεις συντάξεων και παροχών".
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "έπειτα από πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής, που είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση των συντάξεων από 20% έως και 55%, σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι/ες διεκδικούν να δρομολογηθεί μια λύση στο ασφαλιστικό που στο επίκεντρό της θα είναι ο καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης, η προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα:
* Με διασφάλιση του αναδιανεμητικού - κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών.
* Που δεν θα περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και παροχών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπή σύνταξη σε όλους τους εργαζόμενους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα της διαχρονικής λεηλασίας του πλούτου της κοινωνικής ασφάλισης, με αποκορύφωμα το κούρεμα των αποθεματικών για το PSI. Αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης να καταλογιστούν ευθύνες γι' αυτές τις επιλογές. Σήμερα είναι απαραίτητο ο κόσμος της δουλειάς να διεκδικήσει μια 'ανακεφαλαιοποίηση' των ασφαλιστικών ταμείων, έτσι ώστε να αναπληρωθεί η απομείωση των αποθεματικών των ταμείων" αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι "η μάχη για την κοινωνική ασφάλιση συνδέεται και με την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το χτύπημα της μαύρης - ανασφάλιστης εργασίας. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τους αγώνες μας και την οργάνωση μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων".