Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Σκλήρυνση κατά πλάκας, Το καναδικό Πανεπιστήμιο βρήκε Νέα στοιχεία για τα αίτια που την προκαλούνΤο άρθρο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Immunity, ευχαριστούμε την Μαρία Κλαππάκη την συνεργάτη μας με σκλήρυνση κατά πλάκας για το άρθρο αυτό 

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλλει στην κατανόηση της αιτίας που προκαλεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας, βρήκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ο Δρ Τζεν Γκομμερμαν και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ανολογίας του καναδικού πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι οι TLTS δημιουργούνται από την παρουσία των στρωματικών κυττάρων, τα οποία παράγουν ένα περίπλοκο δίκτυο από ίνες. Έτσι μπορούν να δημιουργήσουν το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται ένα είδος Τ-κυττάρου, το Th17.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση πάθηση και οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ένα είδος λευκοκυττάρων, τα λεμφοκύτταρα μερικές φορές συγκεντρώνονται στους «τριτοβάθμιους λεμφοειδείς ιστούς (TLTS)» στον εγκέφαλο των ασθενών. Αυτές οι δομές είναι παρόμοιες με τους λεμφαδένες, αλλά βρίσκονται στην εξωτερική μεμβράνη του εγκεφάλου – στα γνωστά μηνίγγια. Συχνά συμπίπτουν με την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο, που σχετίζεται με πρόοδο της σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά πώς σχηματίζονται οι TLTS και τι τους κρατά εκεί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Ο Δρ Τζεν Γκομμερμαν και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ανολογίας του καναδικού πανεπιστημίου ανακάλυψαν ότι οι TLTS δημιουργούνται από την παρουσία των στρωματικών κυττάρων, τα οποία παράγουν ένα περίπλοκο δίκτυο από ίνες. Έτσι μπορούν να δημιουργήσουν το σημείο στο οποίο συγκεντρώνεται ένα είδος Τ-κυττάρου, το Th17.

«Ενώ τα Τ-κύτταρα είναι σημαντικά για το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, στην περίπτωση των αυτό-άνοσων παθήσεων, μπερδεύουν τον υγιή ιστό και του κάνουν κακό. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι η αντίδραση του Th17 συντελεί σε ένα είδος εγκεφαλική ιστολογικής φλεγμονής που σχετίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας» εξηγεί ο Δρ Γκομμερμαν.

Επιπλέον, τα κύτταρα Th17 επηρεάζουν τον τρόπο που οργανώνονται τα στρωματικά κύτταρα. Έτσι, η δομή που αναπτύσσεται είναι πάρα πολύ όμοια με τον φυσιολογικό λεμφικό ιστό, που θα βρίσκαμε στους λεμφαδένες του λαιμού.

Αν και η παρατήρηση αυτή δεν δίνει οριστική απάντηση, στο τι προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση, παρέχει νέα στοιχεία για την παθολογία της. Περαιτέρω μελέτες ενδεχομένως να αναδείξουν την αξία των αναστολέων Th17 στην θεραπεία της.


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com