Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

16 σημάδια ότι έχετε τον ιό HIV/AIDSΜέσα σε 1 ή 2 μήνες που ο ιός HIV θα περάσει στο σώμα,το 40% με 90% των ανθρώπων περνάνε συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης, όπως το  οξύ ρετροϊικό σύνδρομο(ΑRS).

Αλλά μερικά άλλα συμπτώματα του HIV δεν εμφανίζονται για χρόνια-μερικές φορές και μια δεκαετία-μετά την μόλυνση.

‘’Στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον ιό,δεν υπάρχουν συνηθισμένα συμπτώματα’’, λέει ο Μάικλ Χόρμπεργκ, διευθυντής του HIV στο  Κάιζε Πέρμαναντ (Μη κερδοσκοπική οργάνωση Kaiser Permanente), στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Ένας στους 5 ανθρώπους  με HIV δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό, να γιατί είναι σημαντικό να εξετάζονται οι άνθρωποι, αν δεν λαμβάνουν προστασία στο σεξ έχοντας περισσότερους από έναν σύντροφο ή αν χρησιμοποιούν ενδοφλέβια ναρκωτικά.

Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι είστε θετικοί στον  HIV/AIDS

1.Πυρετός.

Ένα από τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου είναι χαμηλός πυρετός μέχρι 38,5 Κελσίου.Ο πυρετός,αν προκύψει, συνοδεύεται από άλλα ήπια συμπτώματα,όπως κόπωση,πρησμένοι λεμφαδένες και πονόλαιμος.

‘’Σ’αυτό το σημείο ο ιός μετακινείται στη ροή του αίματος και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται σε μεγάλους αριθμούς,’’ λέει ο Κάρλος Μαλβεστούττο, καθηγητής στο τμήμα της Ιατρικής στο Πάν/μιο της Νέας Υόρκης στον τομέα μολυσματικών ασθενειών και ανοσολογίας.’’Καθώς συμβαίνει αυτό,υπάρχει μια φλεγμονώδη αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα.’’

2.Κόπωση.

Η φλεγμονώδης αντίδραση που γεννάται από το πολιορκούμενο ανοσοποιητικό σύστημα σας μπορεί να σας προκαλέσει κούραση και λήθαργο.Η κόπωση μπορεί να είναι αρχικό και τελικό σύμπτωμα του ιού HIV.

Ο Ρον, 54 χρονών,στέλεχος δημοσίων σχέσεων στο Μίντγουεστ,άρχισε να ανησυχεί για την υγεία του,όταν ξαφνικά άρχισε να κόβεται η ανάσα του με το απλό περπάτημα.’’Ό,τι κι αν έκαν λαχάνιαζα,’’λέει.’’Πριν από αυτό περπατούσα περίπου 5 χλμ τη μέρα.’’

Ο Ρον είχε εξεταστεί και βγήκε θετικός στον ιό 25 χρόνια πριν αρχίσει να νιώθει τόση κούραση.

3.Μύες που πονάνε, πόνοι στις αρθρώσεις και πρησμένοι λεμφαδένες.

Το οξύ ρετροϊκό σύνδρομο συχνά μπερδεύεται με τη γρίπη,τη μονοπυρήνωση ή μια άλλη λοιμώδη νόσο τη σύφιλη ή την ηπατίτιδα.Αυτό δεν είναι άξιο απορίας:Πολλά συμπτώματα είναι τα ίδια,όπως πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες και πρηξίματα στους λεμφαδένες.

Οι λεμφαδένες είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας κι έχουν την τάση να ερεθίζονται,όταν υπάρχει μια μόλυνση.Πολλοί βρίσκονται στις αμασχάλες,στη βουβωνική χώρα και στο λαιμό.

4.Πονόλαιμος και κεφαλαλγίες.

‘’Όπως και με άλλα συμπτώματα ο πρησμένος λαιμός και οι πονοκέφαλοι μπορούν συχνά να θεωρηθούν σαν το οξύ ρετροϊκό ΄σύνδρομο μόνο μέσα σε γενικό πλαίσιο,’’λέει ο Δρ.Χόρμπεργκ. Αν είχατε συμπεριφορά υψηλού κινδύνου,είναι καλή ιδέα να κάνετε  εξέταση για HIV.Εξεταστείτε για το δικό σας καλό και των άλλων: ο HIV είναι πολύ κολλητικός στο πρώτο στάδιο.

Να έχετε υπόψιν σας ότι το σώμα δεν έχει παράξει αντισώματα στον ιό ακόμα και επομένως μια εξέταση αντισωμάτων μπορεί να μην τον ανιχνεύσει.(Μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες ως μερικούς μήνες για να δείξουν τα αντισώματα στον ιό στην εξέταση αίματος).Ερευνήστε άλλες επιλογές εξέτασης όπως αυτή που ανιχνεύει τον ιό RNA,χαρακτηριστικά μέσα στις πρώτες 9 μέρες της μόλυνσης.

5.Εξάνθημα στο δέρμα.

Τα εξανθήματα προκύπτουν αρχικά ή και στο τέλος της πορείας της ασθένειας.Για τον Ρον, ήταν άλλο ένα σημάδι αυτό ότι δεν εμφάνιζε τις συνηθισμένες αλλεργίες ή κρυώματα.

‘’Ήταν σαν βρασμοί(λοίμωξη του θύλακα της τρίχας),με ροζ περιοχές και φαγούρα στα χέρια μου.’’

‘’Τα εξανθήματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον κορμό του σώματος.Αν τα σπυθουράκια δεν είναι εύκολα εξηγίσιμα ή εύκολα θεραπεύσιμα ,καλό είναι να να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε εξέταση για τον ιό HIV,’’λέει ο Δρ.Χόρμπεργκ.

6.Ναυτία,εμετός,διάρροια.

Απο το 30% ως το80% των ανθρώπων έχουν βραχύβιες ναυτίες,εμέτους και διάρροιες στα πρώτα στάδια του ιού,’’λέει ο Δρ.Μαλβεστούττο.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ως συνέπεια της αντιρετρο’ι’κής θεραπείας και αργότερα στη μόλυνση σαν αποτέλεσμα ευκαιριακής λοίμωξης.

‘’Η διάρροια που είναι αδιάλειπτη και δεν ανταποκρίνεται καθόλου στη συνηθισμένη θεραπεία μπορεί να είναι μια ένδειξη ή τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από οργανισμούς ανθρώπων με μη υγιή ανοσοποιητικά συστήματα’’.

7.Απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους είναι σημάδι πιο προχωρημένου σταδίου  της αρρώστιας και οφείλεται εν μέρει σε σοβαρές διάρροιες.

‘Αν ήδη χάνετε βάρος,αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αρχίζει και αδειάζει εντελώς.’’λέει ο Δρ.Μαλβεστούττο.’’Αυτός είναι ο ασθενής που έχει χάσει πολύ βάρος ακόμα κι αν συνεχίσει να τρώει όσο το δυνατόν περισσότερο.Αυτή είναι προχωρημένη εμφάνιση.Ακόμα βλέπουμε πολλές τέτοιες αλλά έχει γίνει λιγότερο εμφανιζόμενο χάρη στην αντιρετρο’ι’κή θεραπεία.

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει σύνδρομο απώλειας,αν χάνει το 10% ή περισσότερο από το σωματικό του βάρος και έχει διάρροιες ή αδυναμία και πυρετό για περισσότερο από 30 ημέρες,σύμφωνα με το τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α.

8.Ξερός βήχας.

Ο ξηρός βήχας ήταν το πρώτο σημάδι που ο Ρον κατάλαβε ότι κάτι κακό συνέβαινε.Στη αρχή το απέδωσε σε αλλεργίες.Αλλά συνεχίστηκε για 1,5 χρόνο και χειροτέρεψε..Τα Benadryl,τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα δεν έφτιαξαν το πρόβλημα.Ούτε οι αλλεργιολόγοι.Αυτό το σύμπτωμα-‘’ένας ύπουλος  βήχας που μπορεί να συνεχίζεται για βδομάδες και δεν φαίνεται να περνάει είναι χαρακτηριστικό των πολύ άρρωστων ασθενών από τον ιό,’’λέει ο Δρ,Μαλβεστούττο.

9.Πνευμονία.

Ο βήχας κι η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να προμηνύουν μια σοβαρή μόλυνση που προκαλείται από ένα μικρόβιο που δεν θα σας απασχολούσε,αν  το ανοσοποιητικό σας σύστημα δούλευε σωστά.

‘’Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιριακές λοιμώξεις και καθεμιά μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά.Στην περίπτωση του Ρον ήταν πνευμονία από Pneumocystis(PCP),γνωστή και ως ‘AIDS πνευμονία’,που τελικά τον οδήγησε στο νοσοκομείο..Άλλες ευκαιριακές λοιμώξεις συμπεριλαμβάνουν την τοξοπλάσμωση,μια παρασιτική μόλυνση που επηρεάζει τον εγκέφαλο,ένα είδος ιού του έρπητα που ονομάζεται κυτταρομεγαλο’ι’ός(CMV)μόλυνσης κια μολύνσεις ζύμης όπως η τσίχλα στόματος.

10.Νυχτερινές εφυδρώσεις.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι στα πρώτα στάδια του ιού έχουν νυχτερινές εφυδρώσεις,εξηγεί ο Δρ.Μαλβεστούττο.Αυτές είναι αργότερα πολύ πιο συνηθισμένες στη μόλυνση και δεν σχετίζονται με την άθληση ή τη θερμοκρασία του δωματίου.

Παρόμοιες με τις θερμές εξάψεις που περνάνε οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση,είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τις εφυδρώσεις γιατί μουσκεύουν τα κλινοσκεπάσματα και τα σεντόνια.

11.Αλλαγές στα νύχια.

Άλλο ένα σύμπτωμα στην προχωρημένη μόλυνση από τον ιό είναι οι αλλαγές στα νύχια σας όπως τα δάχτυλα κνήμη(παραμόρφωση δαχτύλων),να γίνονται πιο χοντρά και πιο κυρτωμένα ,να χωρίζονται ή να αποχρωματίζονται(να έχουν δηλ.μαύρες ή καφέ γραμμές οριζόντιες ή κάθετες)

Συχνά αυτά οφείλονται σε μυκητίαση όπως η καντιντίαση.’’Οι ασθενείς με αδειασμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτοι στις μυκητιάσεις’’.

12.Μολύνσεις ζύμης.

Άλλη μια μηκυτίαση που είναι συνηθισμένη στα προχωρημένα στάδια είναι η τσίχλα στόματος(μια μόλυνση στόματος που προκαλείται από την κάντιντα,μια μορφή μαγιάς).

‘’Είναι ένας πολύ κοινός μήκυτας και αυτός που προκαλεί μολύνσεις ζύμης) στις γυναίκες.Συνήθως τείνουν να εμφανίζονται στο στόμα ή στον ισοφάγο,δυσκολεύοντας την κατάποση,’’λέει ο Δρ.Μαλβεστούττο.

Ο Ρον ξύπνησε μια μέρα και βρήκε άσπρους λεκέδες πάνω στη γλώσσα του.Είχε τσίχλα στόματος.Γι’αυτόν δεν ήταν περισσότερο ενοχλητικό από το ότι δεν του άρεσε να έχει τη μόλυνση.Ήταν δύσκολο να την ξεφορτωθεί αλλά απαλλάχθηκε,αφού ο Ρον άρχισε να παίρνει φάρμακα για να καταπολεμήσει τον ιό.

13.Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης.

Γνωστικά προβλήματα είναι δείγμα άνοιας που σχετίζεται με τον HIV,κάτι που εμφανίζεται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

Μαζί με τη σύγχυση και τη δυσκολία συγκέντρωσης,η άνοια που σχετίζεται με το AIDS μπορεί να συνεπάγεται προβλήματα  μνήμης  και θέματα συμπεριφοράς,όπως θυμός και ευερεθιστότητα.

Μπορεί να περιλαμβάνει και κινητικές αλλαγές:να γίνεστε αδέξιοι,να έχετε έλλειψη συντονισμού και  προβλήματα με αρμοδιότητες που απαιτούν ακέραιες κινητικές δεξιότητες,όπως γράψιμο με το χέρι.

14.Κρύες πληγές ή έρπης στα γεννητικά όργανα.

Κρύες πληγές(στοματικοί έρπητες) κια έρπητες στα γεννητικά όργανα είναι σημάδια και του οξέος  ρετρο’ι’κού συνδρόμου και του προχωρημένου  σταδίου του ιού.Έχοντας έρπη είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για να κολλήσετε τον ιό.Αυτό γιατί ο έρπης στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει έλκη που διευκολύνουν τον ιό HIV να περάσει στο σώμα με το σεξ.Οι άνθρωποι που έχουν τον ιό τείνουν να έχουν πιο σοβαρές εξάρσεις έρπητα και πιο συχνά επειδή ο ιός εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

15.Τσιμπήματα ή αδυναμία.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και τσιμπήματα στα χέρια και στα πόδια.Αυτό ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια που συμβαίνει και σε ανθρώπους με ανεξέλεγκτο διαβήτη.

‘’Αυτό συμβαίνει,όταν τα νεύρα πραγματικά καταστρέφονται.Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να θεραπευθούν με αναλγητικά χωρίς συνταγή γιατρού και αντιεπιληπτικά φάρμακα,όπως η Νευροντίνη(γκαμπαπεντίνη).

16.Ανωμαλίες περιόδου.

Σε προχωρημένο στάδιο η πάθηση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο να έχουν οι γυναίκες ανωμαλίες στην περίοδο ,όπως λιγότερες και ελαφρύτερες περιόδους.

Αυτές οι αλλαγές ωστόσο,πιθανά έχουν να κάνουν περισσότερο με την απώλεια βάρους και την αδυναμία στην υγεία των γυναικών σε προχωρημένο στάδιο της μόλυνσης παρά με την καθαυτή μόλυνση.

Η μόλυνση από τον ιό HIV έχει σχετιστεί με νωρίτερη παύση της έμμηνου ρήσης(στα 47-48 χρόνια των μολυσμένων γυναικών έναντι 49 ως 51 των υγιών γυναικών).


Πηγή : Μάικλ Χόρμπεργκ, διευθυντής του HIV στο  Κάιζε Πέρμαναντ (Μη κερδοσκοπική οργάνωση Kaiser Permanente), στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας

Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com