Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Μην πεις αυτές τις 2 λέξεις σε κάποιον με απώλεια της ακοής


Συμβαίνει μερικές φορές.Ένας φίλος ή συνάδελφος μου λέει μια αστεία ιστορία ή εξηγεί ένα γεγονός που  συνέβη και σε κάποιο σημείο θα ρωτήσω: ’’Τι είπες;’’ ’’Επιασα’’ τις αρχικές λέξεις αλλά κάπου παρακάτω μου ξέφυγε κάτι και χρειάστηκα διευκρίνηση στο τελευταίο σημείο. Ο ομιλητής σταματάει, σαν να σκέφτεται την ερώτηση και απαντά: ’’Δεν πειράζει.’’ Συνήθως αυτή η φράση συνοδεύεται από ένα απορριπτικό νεύμα του χεριού ή κούνημα του κεφαλιού ή και τα δύο. Το μισώ αυτό,εσείς;

Το ‘’δεν πειράζει’’ είναι μια απόρριψη. Είναι μια προσβολή. Σημαίνει ότι ο ακροατής δεν είναι αρκετά σημαντικός στον ομιλητή για να επαναλάβει αυτό που είπε.Αυτό ισχύει επίσης για το ‘’Ξέχνα το’’, ’’Δεν είναι σημαντικό’’, και το ‘’Μη νοιάζεσαι γι’αυτό’’. Αν ακούσω αυτά από κάποιον αρκετές φορές,δεν ασχολούμαι πλέον μαζί του για αλληλεπίδραση. Δεν αξίζει το χρόνο μου.Κατά βάση του λέω: ’’Δεν πειράζει’’, όχι όμως δυνατά. 

Ίσως γίνομαι πολύ ευαίσθητη. Μερικές φορές η ιστορία δεν είναι αρκετά ουσιώδης για να την επαναλάβουμενή δεν υπάρχει αρκετός  χρόνος να την ξαναπούμε. Ακόμα κι έτσι, μ’ενοχλεί και πιθανά να ενοχλεί κι άλλους με απώλεια ακοής.

Πιο σοβαρό είναι ότι αυτό το είδος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απόσυρση των ανθρώπων,αν συμβαίνει συχνά.’’Γιατί να σχοληθώ με τους άλλους,αν πρόκειται να με περιφρονήσουν,επειδή δεν ακούω τα πάντα τέλεια;’’κάποιος μπορεί να σκεφτεί.Γίνεται ευκολότερο τότε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσει την απόρριψη και τη ντροπή.Έτσι ξεκινάει ο κατήφορος.

Επομένως,πώς θα μπορούσαμε να χειριστούμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση και να καταπνίξουμε εν τη γενέσει τους άσχημα συναισθήματα;Έχω 2 προτάσεις για τον ομιλητή αλλά πιο σημαντικά ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον ακροατή:

Για τον ομιλητή:

1.Αν κάποιος δε σ’ακούει καλά,ξαναδιατύπωσε την τελευταία κουβέντα σου.Δεν  θα σου πάρει πολύ ώρα.

2.Αν δεν υπάρχει χρόνος να την ξαναδιατυπώσεις,πες μια κουβέντα όπως:’’Θέλω να τελειώσω την ιστορία που σου έλεγα αλλά δεν έχουμε χρόνο τώρα.Θύμισέ μου μετά τη συνεδρίαση να σου πω.’’Αυτή η κουβέντα αποδίδει πολύ περισσότερο σεβασμό από το ‘’δεν πειράζει’’.

Για τον ακροατή:

Αν κάποιος σου πει :‘’δεν πειράζει’’, θα πρέπει ήρεμα να απαντήσεις:’’Παρακαλώ θα ήθελα να ακούσω αυτά που έχεις να πεις. Σε πειράζει να επαναλάβεις; ’’Είναι δύσκολο να σου το αρνηθούν αυτό και επιπλέον το κατηγορηματικό σου ύφος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτείς την απόρριψη ως κατάλληλη απάντηση.

Αναγνώστες πώς αντιδράτε στην απόρριψη του ‘’δεν πειράζει;’’Πηγή φώτο Thinkstock Images   /   Επιμελεια: Μ.Σοφια /  Πηγή : http://www.disabledbook.com/»Εάν έχεις ένα οποιοδήποτε πρόβλημα μια ασθένεια η καποια αναπηρία  , σίγουρα δεν είσαι μόνος. Το αντιμετωπίζουν κι άλλοι. Σημασία όμως έχει η δική σου φωνή και στάση. Μπορεί να αποτελέσει στήριξη και ελπίδα για άλλους. Μοιράσου την εμπειρία σου μαζί μας. »

»Γράψε μας , αν συνάντησες άρνηση ή δυσμενή σχόλια που αφορούν στην αναπηρία τη δική σου ή αγαπημένου σου προσώπου.»


Το Trol disabled εγγυάται  για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας, θα παραμείνει απόρρητη .

Σας ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας.


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com