Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Οι 5 δεξιότητες που αναπτύσσουν τα ανάπηρα παιδιά μέσω της τέχνης
Τα παιδιά με αναπηρίες μπορούν να ασχολούνται με τις τέχνες. Ζωγραφίζουν, τραγουδούν και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης για τα παιδιά με αναπηρίες, που έχει τεράστια θετική επίδραση στην ανάπτυξή τους, αφού διεγείρει τη δημιουργικότητά τους, χτίζει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί τις διάφορες δεξιότητές τους.
Οι 5 δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά με αναπηρίες μέσω της τέχνης είναι οι εξής:

Κοινωνικότητα: Με το να μοιράζονται υλικά και να συνεργάζονται για να φτιάξουν μια κατασκευή, τα παιδιά μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, να διαπραγματεύονται και να δουλεύουν σε ομάδα.

Γνωστική ανάπτυξη: Από την αρχή που ανακαλύπτουν τις αισθήσεις τους (πχ την αίσθηση του μαρκαδόρου που γλιστράει στο χαρτί, τη μυρωδιά της μπογιάς), το να παίρνουν αποφάσεις (πχ τι να ζωγραφίσουν, τι χρώματα θα χρησιμοποιήσουν), το να λύνουν προβλήματα (πχ πώς να κολλήσουν 2 υλικά σε μια χειροτεχνία), η τέχνη μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται και να προβληματίζονται.

Έκφραση: Η τέχνη είναι μια μορφή γλώσσας. Πριν ακόμα αρχίσουν να γράφουν και να επικοινωνούν λεκτικά, τα παιδιά μπορούν να πουν τις ιστορίες τους και να εκφράσουν τι σκέφτονται και αισθάνονται απλά ζωγραφίζοντας στο χαρτί.

Κινητική ανάπτυξη: Οι μικρές κινήσεις των δακτύλων, των χεριών και των καρπών που κάνουν ώστε να κρατήσουν το μαρκαδόρο ή το πινέλο και να ζωγραφίσουν ή για να παίξουν με πλαστελίνη, βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των νεαρών παιδιών, ενώ οι μεγάλες κινήσεις που κάνουν για να ζωγραφίσουν σε μεγάλη επιφάνεια, όπως σε ένα μεγάλο χαρτί στο πάτωμα, αναπτύσσουν τους μύες τους.

Εφευρετικότητα: Όταν τα παιδιά με αναπηρίες ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν και να τολμήσουν να προσπαθήσουν καινούρια πράγματα σε μια δημιουργική διαδικασία, αναπτύσσουν την αίσθηση της καινοτομίας, που είναι τεράστιας σημασίας στην ζωή και την εργασία.
To άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Λέγομαι Κώστας Αντονώπουλος και είμαι πατέρας ενός κοριτσιού με Σύνδρομο DOWN  το οποίο το μεγαλώνω μόνος μου. Τα πράγματα που βλέπω γύρω μου τα αντιλαμβάνομαι όπως ο καθένας μας με τον τρόπο του. Κοινωνιολόγος  γαρ νομίζω ότι αναλύω τα δρώμενα λίγο παραπάνω αλλά νομίζω ότι εκεί είναι όλο το fun. Να δεις μέχρι που μπορεί να φτάσει το μυαλό σου και μέχρι ποιο σημείο συμφωνείς ή διαφωνείς με τους γύρω σου. Πάντα μέσα από συμβάντα της ζωής με κύριους πρωταγωνιστές τους γύρω μου. Ένα τεστ αντοχής γι αυτούς που αγαπάμε περισσότερο. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Θα με βρείτε εδώ  http://www.disabledbook.com/u/kostasant


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com