Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Έξυπνη καρέκλα για παιδιά με αναπηρία


Ένα ίδρυμα για παιδιά με αναπηρία, με έδρα τη Βαρκελώνη, δημιούργησε μια έξυπνη καρέκλα,  η οποία δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά με σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρίες να εξερευνήσουν καλύτερα το περιβάλλον τους. Προηγούμενα μοντέλα αναπηρικών αμαξιδίων χρειάζονταν συνήθως χειριστήριο για να λειτουργήσουν και δεν ήταν εύχρηστα για τα παιδιά που ούτε τις απαραίτητες δεξιότητες διαθέτουν αλλά και έχουν περιορισμένη γνώση του περιβάλλοντός τους.

Αυτό το μοντέλο της αναπηρικής καρέκλας είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία 3D και αισθητήρες που ανιχνεύουν τα εμπόδια γύρω του, αποφασίζει πώς θα κινηθεί στο χώρο και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την απόσταση από το πλησιέστερο αντικείμενο και επίσης ανταποκρίνεται στη φωνητική εντολή αλλά και στην κίνηση του κεφαλιού.

Μια ομάδα 16 ατόμων -οκτώ επαγγελματίες και οκτώ συγγενείς των παιδιών με αναπηρίες- δημιούργησε την πρωτότυπη έξυπνη αναπηρική καρέκλα, κόστους μόλις 400 ευρώ, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού με αναπηρία.

Με ένα πολύ απλό βύσμα και ένα διακόπτη, η έξυπνη αναπηρική καρέκλα μπορεί να ενεργοποιηθεί με οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού, σύμφωνα με το φυσιοθεραπευτή Jordi Ventura και έναν από τους δημιουργούς της καρέκλας.

«Η καρέκλα ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού», εξηγεί. «Το κουμπί είναι σαν ένας διακόπτης φωτός: όταν είναι πατημένο, η καρέκλα ενεργοποιείται. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι, με ένα δάχτυλο, με το πηγούνι, θα μπορούσε να το πατήσει και με το κεφάλι του ένα παιδί».

Η έξυπνη καρέκλα θα μπορούσε να είναι κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παιδιού, ανάλογα με τις ατομικές του δραστηριότητες, τις κινητικές και νοητικές του ικανότητες, το ύψος και το βάρος.

Ο Fran Segovia, Μηχανικός Πληροφορικής και πατέρας ενός παιδιού με σοβαρή αναπηρία, είναι εκείνος που ανέπτυξε το λογισμικό για την έξυπνη καρέκλα. «Η χρήση της έξυπνης καρέκλας είναι επίσης ένας τρόπος για να παίξουν τα παιδιά. Είναι και τρόπος να μαθαίνουν. Όπως και κάθε άλλο παιδί που θέλει να έχει ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο ή ένα ποδήλατο και να γυρίζει στην αυλή του σπιτιού ή στον κήπο. Αυτό που μπορεί να δώσει στα παιδιά με αναπηρία είναι προφανώς μία πολύ πιο περιορισμένη χρήση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η ευκαιρία να βιώσουν το συναίσθημα της κίνησης. Έτσι λειτουργεί και θεραπευτικά, ως τρόπος ψυχαγωγίας», δηλώνει.

Πηγή Fran Segovia, Μηχανικός Πληροφορική


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com