Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Δημοσιογράφος μερικώς κωφή και εν μέρει τυφλή μας εξηγεί πώς ξεκίνησε τις κούκλες με αναπηρία για να εκπαιδεύσει τα παιδιά όλου του κόσμουΔημοσιογράφος στο επάγγελμα η Rebecca, με προϋπηρεσία στο BBC, ασχολήθηκε με παιδικές εκπομπές και στη συνέχεια σχεδιάζοντας ιστοσελίδες για τους νέους, διηγιέται  στους αναγνώστες του Trol disabled - Το κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ πως ξεκίνησαν όλα.


Όλα ξεκίνησαν από ένα προσωπικό της βίωμα. Όπως η ίδια δηλώνει  σε συνεργάτη του Trol disabled - Το κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, «είμαι μερικώς κωφή και εν μέρει τυφλή. Οπότε μεγάλωσα με ακουστικό βαρηκοΐας και δεν είχα ποτέ κάποιο παιχνίδι που να είναι η αντανάκλασή μου. Όταν ήμουν 15 χρονών η Mattel κυκλοφόρησε μια κούκλα Barbie που ήταν κωφή, θυμάμαι πως ένιωσα απέραντο ενθουσιασμό, αν και ήμουν πολύ μεγάλη πια για να παίξω με Barbie «Αργότερα, παρατηρώντας τα παιχνίδια των παιδιών μου, παρατήρησα ότι κανένα παιχνίδι δεν περιείχε έστω μία φιγούρα με κάποια μορφή αναπηρίας». «Με ενόχλησε πολύ γιατί τα παιχνίδια υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για να εκπαιδεύουν και να διασκεδάζουν τα παιδιά.

Και τότε αναρωτήθηκα «Τι διδάσκει αυτό στα παιδιά μας; Όταν αντιλήφθηκα το μέγεθος αποκλεισμού της αναπηρίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παιχνιδιών αποφάσισα να κάνω κάτι. Βλέπετε ήμουν κι εγώ ένα από αυτά τα παιδιά». Μίλησα με κάποιες μητέρες άλλων παιδιών με ιδιαιτερότητες και ιδρύσαμε μαζί μια σελίδα στο facebook, το #ToyLikeMe. Η σελίδα αυτή είχε σκοπό να δείξει στην παγκόσμια βιομηχανία παιχνιδιών ότι απέκλειε τα παιδιά τους από το παιχνίδι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους αλλά και να πιέσει στην δημιουργία παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρία. Το κοινό ανταποκρίθηκε και ήδη η σελίδα απέκτησε ένα μεγάλο κοινό. Η προσπάθειά τους απέδωσε και μετά από χιλιάδες υποστηρικτές, αρκετές γνωστές εταιρείες παιχνιδιών έδειξαν ενδιαφέρον. 
Για παράδειγμα η εταιρεία «Makies» κατασκεύασε μία σειρά από κούκλες με ειδικές ανάγκες, όπως εκείνη που έχει ένα εκ γενετής σημάδι στο πρόσωπο, μια άλλη φορά ακουστικά βαρηκοΐας και μία άλλη κρατά μπαστούνι. Η εταιρεία Makies χρησιμοποιεί 3D εκτυπώσεις και δημιουργεί ακουστικά βαρηκοΐας, πατερίτσες και κούκλες με σημάδια στο πρόσωπο.  Οι κούκλες της εταιρείας είναι πλήρως προσαρμόσιμες, που σημαίνει πως τα παιδιά θα μπορούν να παραγγείλουν κούκλες με σημάδια, ακουστικά βαρηκοΐας, ακόμη και σκυλιά οδηγούς που να μοιάζουν με τα δικά τους. Ευτυχώς εκτός από την εταιρία «Makies», υπήρχαν κι άλλες εταιρείες που ευαισθητοποιήθηκαν όπως η «Playmobil», η «Lego», η «Playskool», η «ToyNews», η «Hasbro» και η «Mattel» που δημιούργησαν παιχνίδια αποκλειστικά για όλα εκείνα τα παιδιά.

Μικροί ήρωες της καθημερινότητας, τα παιδιά με αναπηρία είναι οι μελλοντικοί ισόνομοι και ισότιμοι πολίτες μακριά από γκρίζα στερεότυπα και παρωχημένες αντιλήψεις. Και είναι ουσιαστική ανάγκη να προβάλλεται σε όλα τα παιδιά η ευαίσθητη ιδιαιτερότητα των συνομηλίκων τους με αναπηρία με θετικό τρόπο, χωρίς αρνητικές προβολές και συγκρίσεις.

Μόνο έτσι μπορούν τα παιδιά που δεν έχουν αναπηρίες να προσεγγίσουν τη διαφορετικότητα με σεβασμό και αγάπη και να χτίσουν φιλίες και σχέσεις ζωής, χωρίς διαχωριστικά. Αντίστοιχα, τα παιδιά με αναπηρία αποκτούν αυτοπεποίθηση και υγιή συνείδηση για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους. Με αυτές τις σκέψεις, τον Απρίλιο του 2015 δημιουργήθηκε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη καμπάνια ενημέρωσης – η #ToyLikeMe-  από την Rebecca Atkinson, με στόχο την δημιουργία μιας θετικής αντιπροσώπευσης της αναπηρίας στον κόσμο των παιχνιδιών με έμπνευση, σεβασμό και ισότιμη αναγνώριση της διαφορετικότητας.


Οι πρώτες στον κόσμο κούκλες με αναπηρία βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων.
Μπορείς και εσύ να μας υποστηρίξεις δωρεάν, δηλώντας το μόνο στην ideas.lego.com εδώ 
Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Κική Ψαρρά, και είμαι 90% τυφλή. Προτιμώ να κάνω κάτι μια φορά, παρά να το μετανιώνω δύο.  Σπουδάζω Ιστορία Τέχνης. Αν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει απόλυτα είναι η «ελευθερία» γι αυτό επιλέγω να πω πάντα την άποψη μου. Βιβλία, Μουσική και Φίλοι. Ότι διαβάζω, ότι ακούω και ότι μοιράζομαι είναι, ο κόσμος μου. Εχω μάθει πως τα Όνειρα και η Πραγματοποίηση τους απέχουν τόσο, όσο αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να ξεστομίσεις την λέξη θέληση. Πρόκληση μου, να πολεμώ τον ρατσισμό και τον φασισμό καθημερινά. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ http://www.disabledbook.com/u/kikipsara


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com