Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκώνΜία γενετική μεταλλαγή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό περισσότερων από 8.000 γυναικών από την Ευρώπη, ανακάλυψαν ότι ενώ οι πιθανότητες που έχει κάθε γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών είναι 18 στις 1.000, σε όσες φέρουν την συγκεκριμένη μεταλλαγή είναι 58 στις 1.000.

Το γονίδιο αυτό λέγεται BRIP1 και η μεταλλαγή του αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διάγνωσης σε μεγαλύτερη ηλικία και με πιο προχωρημένη (μεταστατική) νόσο.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα νέο γενετικό τεστ, το οποίο θα εντοπίζει τις γυναίκες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Μία τέτοια εξέλιξη, «θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προλάβουμε πολλούς καρκίνους και να σώσουμε πολλές ζωές, δεδομένου ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως γίνεται αντιληπτός πολύ αργά στην πορεία του, διότι στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί σαφή συμπτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Φαρόα, καθηγητής Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), η συσχέτιση του γονιδίου BRIP1 με τον καρκίνο των ωοθηκών ήταν μεν γνωστή, αλλά παρέμενε άγνωστη η έκταση του κινδύνου.

Η νέα μελέτη αποσαφήνισε την κατάσταση, δείχνοντας πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο γονίδιο.

Από τις εθελόντριες της νέας μελέτης, 3.250 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών, 3.400 ήσαν υγιείς και 2.000 είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν στο DNA τους τις μεταλλάξεις τεσσάρων γονιδίων (των BRIP1, BARD1, PALB2 και NBN), οι οποίες είθισται να συμβαίνουν στα αναπαραγωγικά κύτταρα.

Η ύπαρξη της μεταλλαγής του BRIP1 συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 3,4 φορές των πιθανοτήτων να πάσχει μία γυναίκα από καρκίνο των ωοθηκών.

Πηγή


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com