Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Αλτσχάιμερ & προβλήματα συμπεριφοράς: Γιατί ο συγγενής μου συμπεριφέρεται «παράλογα»


Αν προβληματίζεστε για τη συμπεριφορά κάποιου συγγενή σας, που πάσχει από νόσο Alzheimer, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι σοβαρές αλλαγές οφείλονται στην πάθησή του και δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Όπως μας εξηγεί ο Ψυχίατρος Αντώνης Μούγιας, επιστημονικά υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», οι διαταραχές της συμπεριφοράς είναι πολύ συχνές στη νόσο του Alzheimer, με το 95% των ασθενών να παρουσιάζουν τουλάχιστον μια διαταραχή συμπεριφοράς.

Οι διαταραχές συμπεριφοράς των ανοϊκών ασθενών, έχει διαπιστωθεί ότι:

– Είναι σημαντικός παράγοντα επιβάρυνσης των φροντιστών,

– Αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα ιδρυματοποίησης των ασθενών

– Επιδεινώνουν τις γνωστικές λειτουργίες

– Οδηγούν σε αύξηση του κόστους της νόσου και στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων

Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για διαταραχές συμπεριφοράς που οφείλονται στην άνοια;

Οι ασθενείς με άνοια, εκτός από τα γνωσιακά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές στη μνήμη, παρουσιάζουν μη γνωσιακή συμπτωματολογία. Πρόκειται για διαταραχές στη συμπεριφορά, αλλά και ψυχιατρικά συμπτώματα:

– Επαναληπτική συμπεριφορά

– Υπερβολικό δέσιμο με την ιδιοκτησία και το χρήμα (ανασφάλεια)

– Περιπλάνηση και τάσεις φυγής

– Απάθεια, αδιαφορία (πρόκειται για το πιο συχνό σύμπτωμα)

– Κατάθλιψη και άγχος

– Παραληρητικές ιδέες, όπως το να μην αναγνωρίζουν το σπίτι τους

– Ψευδαισθήσεις, συνήθως οπτικές (βλέπουν ανθρώπους ή πράγματα στο σπίτι, χωρίς να υπάρχουν στην πραγματικότητα.

– Επιθετικότητα με λόγια ή πιο σπάνια με πράξεις.

– Διαταραχές ύπνου και όρεξης

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η θεραπεία των συμπτωμάτων συμπεριφοράς στο πλαίσιο της άνοιας πρέπει πάντα να είναι αρχικά μη φαρμακευτική. Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην άνοια δεν αποτελούν απλά συμπληρωματική θεραπεία αλλά είναι θεραπεία εκλογής.

Χωρίζονται σε αυτές που απευθύνονται στους ίδιους τους ασθενείς, σε αυτές που απευθύνονται στους φροντιστές των ασθενών ή και στους δύο. Προσφέρονται από εξειδικευμένα κέντρα, τα οποία ευτυχώς είναι πια αρκετά στη χώρα μας, αλλά και σε ΚΑΠΗ και δημοτικά ιατρεία, ολοένα και πιο συχνά τελευταία. Παραδείγματα μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων αποτελούν: η εργοθεραπεία, η άσκηση, η εκπαίδευση πάνω στη νόσο, η μουσικοθεραπεία και η χρήση κατοικίδιων ζώων.

Σημαντική είναι η ενημέρωση των φροντιστών πάνω στην άνοια και σε τρόπους αντιμετώπισης των συμπεριφορικών προβλημάτων των ασθενών. Με κατάλληλους χειρισμούς (αλλαγή θέματος συζήτησης, αποφυγή φωνών, έντασης και διορθώσεων στους ασθενείς, περπάτημα, ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, βελτίωση στον τρόπο επικοινωνίας με τον ασθενή), η πλειοψηφία των διαταραχών συμπεριφοράς υποχωρεί.

Σε περίπτωση που οι διαταραχές συμπεριφοράς δεν υποχωρούν και υπάρχει κίνδυνος για τον ίδιο τον ασθενή ή τους συγγενείς του, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φανεί χρήσιμη. Φάρμακα όπως τα αντιψυχωτικά, σε χαμηλές δόσεις, μερικές φορές βοηθούν. Λόγω των σοβαρών παρενεργειών αυτών των φαρμάκων πρέπει η χρήση τους να γίνεται με προσοχή και μόνο όταν έχει προηγηθεί προσπάθεια εφαρμογής μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com