Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Νέα αξιολόγηση για δραστική ουσία στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας από τον ΕΜΑΘετικά αξιολόγησε τη νέα, απλουστευμένη και διευρυμένη Ευρωπαϊκή ένδειξη της φιγκολιμόδης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Πλέον οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φάρμακο σε όποιον ασθενή παρουσιάζει ενεργότητα της νόσου. Η ασφάλεια της δραστικής ουσία επιβεβαιώθηκε από δύο ανεξάρτητες μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διεθνή ιατρικά συνέδρια, αλλά και από μεγάλη κλινική εμπειρία σε ασθενείς.

Αυτό άλλωστε ήταν και το αίτημα των ειδικών στο παγκόσμιο συνέδριο ACTRIMS-ECTRIMS που έγινε το 2014 τη Βοστόνη: Ο θεραπευτικός στόχος για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι «καμία ενεργότητα της νόσου» (no evidence of disease activity – NEDA), δηλαδή η απουσία των υποτροπών, των ευρημάτων στην MRI, και της εξέλιξης της αναπηρίας, είχαν καταλήξει οι επιστήμονες.

Παράλληλα, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα ενισχύουν την κλινική σημασία της εγκεφαλικής ατροφίας και αναδεικνύονται τα οφέλη του συνυπολογισμού της ως 4ο κριτήριο αξιολόγησης της νόσου για την επίτευξη του θεραπευτικού στόχου «καμία ενεργότητα νόσου και στα 4 κριτήρια» (NEDA 4). Διευκρινίζεται ότι η φιγκολιμόδη είναι το μόνο φάρμακο που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη μείωση του εγκεφαλικού όγκου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS) στη Βαρκελώνη, αλλά και στο συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανανοσολογίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, «η μακροπρόθεσμη χρήση της φινγκολιμόδης μπορεί να διατηρήσει χαμηλή τη δραστηριότητα στη ΣΚΠ».

Σε ανάλυση που έγινε στις μελέτες FREEDOMS και FREEDOMS ΙΙ (φάσης ΙΙΙ), προέκυψαν δεδομένα τα οποία ενισχύουν τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της φινγκολιμόδης στην επίτευξη «καμία ένδειξη δραστηριότητας της νόσου, (ΝΕDΑ-4)» κάθε έτος επί επτά έτη. Το ΝΕDΑ-4 επιτυγχάνεται όταν ο ασθενής δεν έχει υποτροπές, εγκεφαλικές βλάβες που φαίνονται στη μαγνητική τομογραφία (MRI), μείωση του εγκεφαλικού όγκου που σχετίζεται με τη ΣΚΠ, και εξέλιξη της αναπηρίας.

Σε αντίστοιχη μελέτη επέκτασης των κλινικών μελετών φάσης ΙΙ και ΙΙΙ της φινγκολιμόδης, μελέτη LONGTERMS, τα δεδομένα μετά από επταετή παρακολούθηση επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της φινγκολιμόδης. Περίπου οι μισοί ασθενείς παρέμειναν για επτά χρόνια ελεύθεροι υποτροπών, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν υπήρχε εξέλιξη της αναπηρίας, αφού η αναπηρία παρέμεινε σταθερή.

Στη μελέτη LONGTERMS αξιολογήθηκε και το προφίλ ασφάλειας της φινγκολιμόδης σε βάθος χρόνου επτά ετών. Στη παρακολούθηση αυτή επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το καλό προφίλ ασφάλειας και το ποσοστό εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) ήταν ίδιο ή μικρότερο με αυτό που είχε προκύψει προηγούμενος από τις κλινικές μελέτες.


Πηγη


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com