Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Προειδοποιητικά σημάδια αυτισμού. Νέα ερευνητικά δεδομένα


Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμφανίζεται συχνότερα, αλλά όχι αποκλειστικά στα αγόρια. Σύμφωνα με τα τρέχουσες ταξινομήσεις, τα πυρηνικά συμπτώματα του αυτισμού αποτελούν μια ομάδα δυσκολιών οι οποίες εντοπίζονται: α) στην κοινωνική επικοινωνία, και β) στις επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές και τα ενδιαφέροντα (Miller-Kuhaneck, 2015).

Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard διαπιστώθηκε ότι η αποδόμηση του νευροδιαβιβαστή GABA σχετίζεται με τη συμπεριφορά των παιδιών με αυτισμό. Η πρωτοπόρα αυτή ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα δεδομένα τα οποία θα βοηθήσουν τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στην θεραπευτική παρέμβαση. Η αξία των  δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα είναι αναμφισβήτητη αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές τροποποιήσεις (όπου απαιτούνται). Επομένως, συνδέοντας τα νέα ερευνητικά δεδομένα με τις τρέχουσες ταξινομήσεις, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε βαθύτερα τις επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες καθώς και στην επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Autism Speaks, τα αποκαλυπτικά σημάδια μπορούν να εντοπιστούν από τους γονείς ήδη από τους πρώτους 6 μήνες. Η απουσία του χαμόγελου ή/και η απουσία χαρούμενων εκδηλώσεων από μέρους του παιδιού ενδέχεται να αποτελούν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Επιπρόσθετα, στους πρώτους 9 μήνες το παιδί σας θα πρέπει να προσπαθεί να επικοινωνήσει βγάζοντας φωνούλες, στους πρώτους 12 μήνες να είναι φλύαρο , ενώ στους 16 μήνες θα είναι ικανό να χρησιμοποιεί λέξεις με νόημα. Η απουσία των λέξεων με νόημα ως την ηλικία των 2 ετών αποτελούν προειδοποιητικό παράγοντα καθώς και η απουσία του λόγου σε οποιοδήποτε ηλικία.

Συμπληρωματικά, τα άτομα με αυτισμό λόγω της αυξημένης οπτικής αντίληψης δίνουν μεγάλη σημασία στις μικρές λεπτομέρειες που εντοπίζουν στο περιβάλλον τους (κυρίως στο αισθητηριακό) εξαιτίας της δυσκολίας τους να φιλτράρουν ή να αγνοήσουν τις περιττές πληροφορίες που λαμβάνουν από τα αισθητηριακά τους συστήματα.

Εάν παρατηρείται στο παιδί σας τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια έως την ηλικία των 2 ετών, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση.

Πηγή: Γιαννούτσου Θεοδώρα Εργοθεραπεύτρια SI.T. Συνεργάτης των κέντρων Ενσυναίσθηση

Βιβλιογραφία:

Miller-Kuhaneck H. (2015). Autism Spectrum Disorder. In J. Case-Smith,  & J.C. O’ Brien, (Εds), Occupational Therapy for Children and Adolescents, (7th ed.). Missouri: Mosby Elsevier, 766-792.

American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.), Washington, DC: Author, 50-51.

http://www.worldtechtoday.com/2015/12/20/26814/your-child-may-have-autism-and-you-may-have-no-clue.html


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com