Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

Δυσλεξία ή μια δυσκολία στην όραση;


Κάποιοι γονείς ή εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται τι σχέση μπορεί να έχει η όραση με την ανάγνωση και τις μαθησιακές δυσκολίες. Αν αναλογιστούμε όμως πόσες οπτικές δεξιότητες είναι απαραίτητες για το σχολείο, τότε εύκολα θα συμπεράνουμε ότι μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εύκολα μπορούν να παρερμηνευτούν ως δυσλεξία ή άλλη μαθησιακή δυσκολία.

Πολύ συχνά στην χώρα μας παρερμηνεύονται οι δυσκολίες στην όραση και συγχέονται με τις μαθησιακές δυσκολίες, καθώς κάποια συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά.

Τα 5 συχνότερα σημάδια στα παιδιά που ίσως κρύβουν ένα πρόβλημα όρασης είναι:

Χάνει τη σειρά του όταν διαβάζει ή ξεχνάει μικρές λέξεις.

Στην ανάγνωση είναι αργό και δυσκολεύεται να κατανοήσει το κείμενο που μόλις διάβασε.

Η μελέτη στο σπίτι είναι κουραστική και διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.

Κάνει λάθη αντιγραφής από τον πίνακα ή το βιβλίο.

Αποσπάται πολύ γρήγορα η προσοχή του και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη μελέτη του.

1 στα 4 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα όρασης που δεν έχει διαγνωσθεί, παρόλο που βλέπουν 10/10 και δεν χρειάζονται γυαλιά!

Μετά την καθιερωμένη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, κλείστε ραντεβού σε έναν συμπεριφορικό οπτομέτρη. Αυτό που χρειάζεστε είναι μια ειδική αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για το σχολείο.

Εφόσον διαπιστωθούν ανεπάρκειες στις οπτικές δεξιότητες τότε διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Vision Training.

Το οπτομετρικό Vision Training είναι μια διαδικασία ασκήσεων με απώτερο σκοπό να «μάθει» ο εγκέφαλος να βλέπει και να αναλύει σωστά αυτά που βλέπει. Κατά την διαδικασία του Vision Training δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και δίνουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα, ώστε να ενεργοποιήσουμε την μάθηση. Ο στόχος σε κάθε εξατομικευμένο πρόγραμμα είναι να αποκτήσουμε νέες οπτικές δεξιότητες και να ενισχύσουμε αυτές που ήδη έχουμε έτσι ώστε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά. Οπτικές Δεξιότητες, Οπτική οξύτητα, Δυναμική οπτική οξύτητα, Οφθαλμικές σακκαδικές κινήσεις, Οφθαλμικές κινήσεις pursuit, Οφθαλμικές κινήσεις εστίασης, Οπτοκινητικός συντονισμός, Προσαρμογή, Σύγκλιση, Εναλλαγή σύγκλισης/προσαρμογής, Διόφθαλμη συνεργασία, Ταύτιση, Στερεοσκοπική όραση, Ταχύτητα οπτικής αντίληψης, Περιφερειακή αντίληψη, Οπτική χωροταξική αντίληψη, Ευαισθησία στην αντίθεση, Νοερή απεικόνιση, Οπτική διάκριση, Σχέση εικόνας – φόντου, Οπτική ολοκλήρωση, Οπτική σταθερά, Οπτική μνήμη

Πηγή:  Μαρία Ταρασούδη-Ζώρου, συμπεριφορική οπτομέτρης, MSc


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com