Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Υποστήριξη και όχι…υποκατάσταση

Η άποψή μου να έχει νομική βαρύτητα, να είμαι ικανός και να μην αποφασίζει άλλος για ΄μένα». Η νομική ικανότητα για τα άτομα με νοητική υστέρηση μπορεί να περιγραφεί ως η δύναμη ή η δυνατότητα  που έχει να ενεργεί εντός του πλαισίου του νομικού συστήματος. Με άλλα λόγια, τα άτομο με νοητική υστέρηση γίνεται υποκείμενο δικαίου και αυτό του επιτρέπει να έχει νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ουσιαστικά μιλάμε για το πώς διευκολύνεται η προσωπική του ελευθερία. 


Αυτό πρακτικά, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στο άτομο με νοητική υστέρηση ή με άλλη ψυχοκοινωνική αναπηρία να αναλάβει μια δουλειά, να παντρευτεί και να κληρονομήσει περιουσία, της αυτοδιάθεσης δηλαδή, προστατεύοντας το παράλληλα από ανεπιθύμητες παρεμβάσεις. Το άρθρο 12 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αναγνωρίζει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ικανότητα δικαίου σε ισότιμη βάση με τους άλλους. Με άλλα λόγια, ένα άτομο δεν μπορεί να χάνει τη νομική του ιδιότητα, απλώς, λόγω αναπηρίας.


Ορισμένα άτομα με αναπηρία χρειάζονται βοήθεια για να ασκήσουν αυτή την ικανότητα, να υπάρχει η υποστήριξη ενός έμπιστου τρίτου προσώπου χωρίς αυτό να τον υποκαθιστά αλλά να τον υποστηρίζει. Ο διαχωρισμός αυτός, αποτελεί και τη βάση συζήτησης για τη δικαιοπρακτική ικανότητα του ατόμου με «νοητική υστέρηση» ή με «ψυχοκοινωνική αναπηρία». Η ερώτηση πλέον δεν είναι στο κατά πόσο το άτομο αυτό έχει την νοημοσύνη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, της νομικής ικανότητας, αλλά στο τι είδους υποστήριξη του παρέχεται για να μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.
Με την υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων, το τεκμήριο είναι πάντα υπέρ του ατόμου με την αναπηρία που θα επηρεαστεί από την απόφαση. Το άτομο που έχει οριστεί να τον υποστηρίζει, έχει το ρόλο του να εξηγήσει τα θέματα, όταν χρειάζεται, και να ερμηνεύσει τις προτιμήσεις του. Ακόμα και όταν ένα άτομο με αναπηρία απαιτεί συνολική στήριξη, το πρόσωπο που έχει οριστεί οφείλει να του επιτρέψει να ασκήσει τη νομική του ικανότητα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σύμφωνα με τις επιθυμίες του.
Δυστυχώς όμως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,  ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων με νοητική ή με ψυχοκοινωνική αναπηρία στερούνται της νομικής τους ικανότητας, έχοντας τεθεί υπό κάποια μορφή «κηδεμονίας» (guardianship). Αυτή μπορεί να είναι είτε συνολική ή μερική. Στην μερική  κηδεμονία το «υποκείμενο» έχει κρατήσει τον κύριο όγκο των πολιτικών δικαιωμάτων του, αλλά ορισμένες ικανότητες έχουν μεταβιβαστεί σε νομικό εκπρόσωπο, συνήθως η δύναμη να διαχειρίζεται τις οικονομικές του υποθέσεις.  Στη πράξη όμως, ο «κηδεμόνας» υποκαθιστά πλήρες το άτομο με αναπηρία και έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλος αριθμός οδηγείται στον «εγκλεισμό» και σε «ιδρυματικού τύπου» φροντίδα, ενάντια στη θέληση και στις επιθυμίες του ατόμου. Η απώλεια της εξουσίας για τη διαχείριση των ακινήτων και  των χρηματοοικονομικών υποθέσεων του είναι η τυπική συνέπεια της ανικανότητας και της «κακής» κηδεμονίας. Η κηδεμονία σε κάθε περίπτωση περιορίζει την αυτοδιάθεση του άτομου, βάζοντάς τον στο περιθώριο.
Άτομα με νοητική υστέρηση ή με ψυχοκοινωνική αναπηρία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υποστήριξη, ακόμα και στο απλό επίπεδο της επικοινωνίας με τις αρχές ή τις δημόσιες υπηρεσίες. Η πικρή αλήθεια είναι ότι
στους περισσότερους με αυτού του είδους την αναπηρία, που θα ήθελαν να έχουν τέτοια στήριξη, τους ζητείται να παραιτηθούν αυτής της ικανότητας, δηλαδή της ικανότητά τους να είναι υπεύθυνοι για τις ζωές τους, αποδεχόμενοι ότι κάποιος «τρίτος» θα ενεργεί για αυτούς.
Σε κάθε ευνοούμενη πολιτεία, πρέπει να αναπτυχθούν σχήματα και να ενισχυθούν οι δομές παροχής συγκροτημένης υποστήριξης για τα άτομα με νοητική υστέρηση ή με κάποια ψυχοκοινωνική αναπηρία, με τη μεταρρύθμιση του δικαίου  να είναι ουσιώδους σημασίας, εξασφαλίζοντας ότι τα άτομα αυτά θα μπορούν να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ισότιμη βάση με τα άλλα πρόσωπα, σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Το  ζήτημα  της «ίσης αναγνώρισης ενώπιον του νόμου» συνδέεται στενά με την κοινωνική ένταξη, την αυτονομία και την ισότητα, με τις πλέον βασικές αρχές για την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας. Πλέον, η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να αρνείται τη νομική ικανότητα στα άτομα με αναπηρίες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην αυτόνομη λήψη αποφάσεων και στο να λαμβάνει επαρκή υποστήριξη για να πράττει ορθά και αυτές οι δύο λειτουργίες πρέπει να βρίσκονται σε αλληλεπίδραση.

Ο κ. Δημήτριος Π. Νικόλσκυ είναι Πρόεδρος  της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Aτόμων με Αναπηρίες

του Συμβουλίου της Ευρώπης
http://dikaiwma-stin-prosvasi.blogspot.gr

Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι ο  Παντελής Χατζής περπατάω με μπαστούνια, είμαι από την Νάουσα Ημαθίας, ασχολούμαι  πολύ με τον υπολογιστή, έχω αρκετές σελίδες και ομάδες στο κοινό facebook, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, συνήθως βιογραφίες και ιστορίας. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Θα με βρείτε εδώ http://www.disabledbook.com/u/pantelis85 


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com