Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ -Πόσα ένσημα δικαιούνται όσοι εργάζονται part timeΣύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου εργασίας και μετά τις απίστευτες πιέσεις του Trol disabled - Το κουτού της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, ένσημα 25 ημερών δικαιούνται υπό προϋποθέσεις και οι εργαζόμενοι με καθεστώς part time. Η νομοθεσία του ΙΚΑ προβλέπει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μερικώς ή εκ περιτροπής απασχολούμενοι δικαιούνται περισσότερα ένσημα από αυτά που αναλογούν στις ημέρες της πραγματικής τους εργασίας μέσα στο μήνα.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι υποχρεωμένες να υπολογίζουν σωστά τα ένσημα που αναλογούν σε όσους έχουν μερική απασχόληση, ή εργασία για λίγες μέρες το μήνα, ή δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Δεν το κάνουν όμως σε πολλές περιπτώσεις, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιδού τι ισχύει σύμφωνα με το Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας και σε ποιές περιπτώσεις προβλέπονται περισσότερα ένσημα:

– Μερική απασχόληση με μισθό (4 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα). Δικαιούνται ένσημα 25 ημερών.

– Εκ περιτροπής εργασία (μερικές μέρες την εβδομάδα). Αν είναι με μισθό, και καθεστώς πενθημέρου, δικαιούνται 1 επιπλέον μέρα ασφάλισης για εργασία 3 ημερών και άνω την εβδομάδα. Δηλαδή, εργαζόμενος για 3 ημέρες την εβδομάδα, δικαιούται ένσημα για 4. Για εργασία 4 ημερών δικαιούται ένσημα για 5 ημέρες. Στο πενθήμερο, εργαζόμενος που δουλεύει 12 μέρες το μήνα δικαιούται ένσημα για 16, και με 4 μέρες εργασία την εβδομάδα, δικαιούται ένσημα για 20 μέρες.

Όταν απασχολείται ή βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη όλες τις μέρες του μήνα, δικαιούται ένσημα 25 ημερών. Ένας μισθωτός δηλαδή που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για εργασία και ο εργοδότης τον απασχολεί πότε 5 μέρες το μήνα, και πότε 2 ή 3 μέρες, με πλήρες ωράριο μερικής απασχόλησης (4 ώρες) τότε στην περίπτωση αυτή δικαιούται πλήρη ασφάλιση, ακριβώς γιατί είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος προς εργασία. Αν όμως η σύμβαση τροποποιηθεί και λέει ποιες ακριβώς ημέρες θα εργαστεί τότε παίρνει τα ένσημα όσων ημερών εργάζεται αν είναι για 1 ή 2 μέρες και για την 3η μέρα και άνω κερδίζει 1 ένσημο επιπλέον.

– Εργασία με μειωμένο ωράριο όλες τις εργάσιμες μέρες του μήνα και ημερήσιο μισθό μεγαλύτερο των 11,08 ευρώ: Αν ο μισθός είναι ίσος, ή μεγαλύτερος από το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης ΙΚΑ, που είναι 11,09 ευρώ, τότε ο εργαζόμενος παίρνει ένσημα για 25 μέρες με εξαήμερο και 21-22 ένσημα το μήνα όταν εργάζεται με πενθήμερο. Παράδειγμα: εργασία για 3 ώρες τη μέρα. Αν ο ημερήσιος μισθός είναι 11,09 ευρώ και άνω ο εργαζόμενος δικαιούται 21-22 ένσημα το μήνα, αν έχει πενθήμερο και 25 ένσημα αν έχει εξαήμερο. Αν έχει μειωμένο ωράριο και δεν εργάζεται όλες τις μέρες του μήνα, τότε παίρνει τα ένσημα για τις μέρες που πραγματικά απασχολείται.

– Εργασία με μειωμένο ωράριο όλες τις μέρες και ημερήσια αμοιβή μικρότερη από 11,09 ευρώ: Δικαιούται τόσα ένσημα, όσα βγαίνουν από τη διαίρεση του μισθού με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης κλάσης. Παράδειγμα: εργασία 3 ώρες τη μέρα με μηνιάτικο 180 ευρώ, ένσημα για 16 μέρες (180/11,09=16). Εργασία για 4 ώρες με μηνιάτικο 250 ευρώ, ένσημα για 22 μέρες.

– Εργασία για λίγες μέρες το μήνα. Αν ο μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 11,09 ευρώ τη μέρα, δηλαδή τουλάχιστον 277 ευρώ το μήνα, δίνονται τα ένσημα για όσες ημέρες παρασχέθηκε εργασία. Παράδειγμα: εργασία 3 μέρες την εβδομάδα με μισθό 280 ευρώ, ένσημα για 12 μέρες το μήνα. Αν ο μισθός είναι μικρότερος από τα 277 ευρώ, τότε δίνονται τόσα ένσημα όσα βγάζει η διαίρεση του μισθού με το ημερομίσθιο των 11,09 ευρώ. Παράδειγμα: Σε εργασία για 3 μέρες την εβδομάδα, (12 συνολικά στο μήνα) με μηνιάτικο 230 ευρώ, αντιστοιχούν ένσημα για 21 μέρες το μήναν (230/11,07=20,7). Σε εργασία για 2 μέρες την εβδομάδα, δηλαδή 8 μέρες το μήνα, με μισθό 200 ευρώ, αντιστοιχούν και ο εργαζόμενος δικαιούται, ένσημα για 18 ημέρες.Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Μαρια Πέππα Δημακη, για τους φίλους Μαρία Σκέτο, είμαι σε αμαξιδιο με παραπληγία,  μου αρέσει να ανακαλύπτω και να διευρύνω τα όρια του εαυτού μου μέσα από κάθε σύνθετη άλλα και απλή δραστηριότητα!'Eχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου  στην Νομική Αθηνών, νιώθω πλέον ελεύθερη να εξερευνήσω το κοσμικό στερέωμα και οχι μόνο.  Νιώθω εθισμένη στην άναρχη δημιουργικότητα Αυτό το καιρό ασχολούμαι φανατικά με το video editing καθώς πειραματίζομαι και σε διάφορα άλλα projects. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ  http://www.disabledbook.com/u/mariasketoΕάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com