Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες η ανεπάρκεια ύπνουΟ καλός ύπνος είναι απαραίτητος καθώς υποστηρίζει τις φυσιολογικές και ψυχολογικές λειτουργίες, όπως η αναδόμηση των ιστών, η ανάπτυξη, η εμπέδωση της μνήμης και η μάθηση.

Παρόλο που η ανάγκη για ύπνο διαφέρει μεταξύ των ενηλίκων, οι ειδικοί θεωρούν ότι λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδι, συνεχόμενα σε βάθος χρόνου, μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις για το μυαλό και το σώμα μας.

Εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου παίζει ρόλο στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας. Η σχέση μεταξύ των περιορισμένων ωρών ύπνου, της αύξησης του βάρους και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον μεταβολισμό της γλυκόζης, αύξηση της όρεξης και μείωση της ενεργειακής δαπάνης.

Αν πάντως κοιμάστε λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο «Boulder» μελέτησε την επίδραση του ύπνου στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη με επίκεντρο την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα.

Η εξασθενημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, που σχετίζεται με την υγεία και την παχυσαρκία και συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια.


Οι επιστήμονες έκαναν δύο σύντομα πειράματα σε μια ομάδα 19 υγιών ανδρών. Στο πρώτο πείραμα, οι εθελοντές μπορούσαν να ξεκουραστούν για 4,5 ώρες για τέσσερις νύχτες και στη συνέχεια για δύο βράδια να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 9,7 ώρες. Στο δεύτερο πείραμα, οι άνδρες μπορούσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες τις τέσσερις νύχτες.

Μετά τις τέσσερις νύχτες ανεπάρκειας ύπνου, η ευαισθησία των εθελοντών στην ινσουλίνη είχε μειωθεί κατά 23% και τα σώματά τους είχαν αρχίσει να παράγουν επιπλέον ινσουλίνη. Αλλά όταν ελέγχθηκαν και πάλι μετά από τις δύο νύχτες παρατεταμένου ύπνου, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η ποσότητα της ινσουλίνης στον οργανισμό είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο. Το ίδιο παρατηρήθηκε στο δεύτερο πείραμα που οι άνδρες κάθε βράδυ κοιμόντουσαν επαρκώς.

Κατά τη διάρκεια και των δύο πειραμάτων οι εθελοντές έκαναν ελεγχόμενη διατροφή ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο οι διατροφικές επιλογές τους να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της μελέτης. Διότι σε πραγματικές συνθήκες, όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς τείνουν να τρώνε περισσότερο.

«Η μελέτη μας δίνει την ελπίδα ότι λίγη περισσότερη ξεκούραση τα Σαββατοκύριακα ενδεχομένως να αναπληρώνει το κενό των εργάσιμων ημερών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η αναπλήρωση του ύπνου μπορεί από μόνη της να προλάβει τον διαβήτη» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Πηγή : απο κάπου , έλαμου ντε που? 


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com