Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Οι πιο Προσβάσιμες Πόλεις της Ευρώπης το 2016
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Trol disabled   το  κουτι της Πανδώρας για τα ΑμεΑ , τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται συνεχώς, αναμένεται να φθάσουν τα 120 εκατομμύρια έως το 2020. Η προσβασιμότητα συνεπώς, αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία.


Πριν λίγους μήνες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου 2015, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την εργασιακή κινητικότητα, Marianne Thyssen, ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή οδηγία για την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και προϊόντα των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων  στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η οδηγία, που βασίζεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ορίζει κοινές απαιτήσεις στα κράτη μέλη, σε θέματα προσβασιμότητας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, που επιλέχτηκαν προσεχτικά και μετά από διαβουλεύσεις με πολίτες, οργανώσεις και επιχειρήσεις. Αναφέρεται σε τραπεζικές συναλλαγές και μηχανήματα ΑΤΜ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνία, οπτικοακουστικό εξοπλισμό και υπηρεσίες, μεταφορές, κτίρια, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ανακοινώθηκε ότι το Μιλάνο είναι η πόλη του κέρδισε το βραβείο Access City Award 2016.

Η ιταλική πόλη έκανε σπουδαίο έργο, προσπαθώντας να διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων σε δημόσιους χώρους, ενώ εφάρμοσε πολιτικές που προωθούν την εργασία και την αυτόνομη διαβίωση. Το βραβείο της απονεμήθηκε όχι μόνο για τις βελτιώσεις που έχει ήδη πετύχει, αλλά και για τα φιλόδοξα σχέδια που έχει για το μέλλον.

Δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν αντίστοιχα, σε Βισμπάντεν (Γερμανία) και σε Τουλούζη (Γαλλία).

Ειδικά βραβεία σε Βάαασα (Φινλανδία), Καποσβάρ (Ουγγαρία) και σε Τουλούζη ως η πιο "'έξυπνη πόλη".

Η γερμανική πόλη βραβεύτηκε για την αναγνώρισή της ως υπόδειγμα σχεδιασμού ανοιχτών χώρων και πάρκων και για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης.

Η Τουλούζη, η τέταρτη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Γαλλίας, κέρδισε το τρίτο βραβείο για τις προσπάθειες της για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη γαλλική πόλη μετρό, τραμ και λεωφορεία είναι 100% προσβάσιμα, ενώ οι όπερες εκτελούνται με ακουστική περιγραφή και τα προγράμματά τους είναι διαθέσιμα σε γραφή Μπράιγ (Braille).

Το βραβείο για την πιο Προσβάσιμη Πόλη της Ευρώπης (Αccess City Award) απονεμήθηκε για πρώτη φορά, το 2010 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αναπηρία και την προώθηση πρωτοβουλιών προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους.Το βραβείο αφορά στη διασφάλιση ίσης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία καθώς και των εμποδιζόμενων ατόμων στη ζωή στην πόλη.


Η όλη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις πόλεις να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης η μία για την άλλη, οδηγώντας στην καινοτομία και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Από τότε μέχρι σήμερα, περισσότερες από 200 πόλεις, έθεσαν υποψηφιότητα για αυτό το βραβείο. Ελληνική πόλη, δεν υπήρξε στις φετινές υποψηφιότητες, ούτε έχει κερδίσει κάποιο βραβείο μέχρι τώρα.

Νικήτριες πόλεις:


2011: Άβιλα, (Ισπανία)
2012: Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
2013: Βερολίνο (Γερμανία)
2014: Γκέτεμποργκ (Σουηδία)
2015: Μπόρας (Σουηδία)
2016: Μιλάνο (Ιταλία)


δείτε το βίντεοΟι πιο Προσβάσιμες Πόλεις της Ευρώπης το 2016 από disabledbookΤο άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Κική Ψαρρά, και είμαι 90% τυφλή. Προτιμώ να κάνω κάτι μια φορά, παρά να το μετανιώνω δύο.  Σπουδάζω Ιστορία Τέχνης. Αν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει απόλυτα είναι η «ελευθερία» γι αυτό επιλέγω να πω πάντα την άποψη μου. Βιβλία, Μουσική και Φίλοι. Ότι διαβάζω, ότι ακούω και ότι μοιράζομαι είναι, ο κόσμος μου. Εχω μάθει πως τα Όνειρα και η Πραγματοποίηση τους απέχουν τόσο, όσο αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να ξεστομίσεις την λέξη θέληση. Πρόκληση μου, να πολεμώ τον ρατσισμό και τον φασισμό καθημερινά. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ http://www.disabledbook.com/u/kikipsara

Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com