Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-Σύνταξη αναπηρίας με προϋπάρχουσα πάθηση, μετά τις αλλαγές που έφερε ο Ν.4331/2015


«Με την παρ. 1 του άρθρου 10 ν. 4331/2015, αντικαθίσταται η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του ν.1902/1990, και ορίζεται ότι «δ. ο ασφαλισμένος θεωρείται ανάπηρος ή μερικά ανάπηρος κατά την έννοια των προηγούμενων εδαφίων, έστω και εάν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένηση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον όμως η μεταγενέστερη της ασφάλισης αναπηρία φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας.», ενώ με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου καταργείται το άρθρο 9 του ν. 3863/2010 περί ουσιώδους επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας.»

θέλω να σας κάνω μια ερμηνεία του παραπάνω επειδή αφορά αυτούς που επιθυμούν να βγουν σε σύνταξη αναπηρίας, όταν όμως η αναπηρία τους έχει εμφανιστεί πριν την υπαγωγή τους στην ασφάλιση (π.χ. οι εκ γενετής ανάπηροι).
Με τον αρχικό νόμο 1992/1990, άρθρο 27, είχε διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση προϋπάρχουσας αναπηρίας, πριν την υπαγωγή στην ασφάλιση, για να μπορούσε κάποιος να βγει σε σύνταξη αναπηρίας θα έπρεπε η αναπηρία του να έχει επιδεινωθεί κατά τουλάχιστον 50% ως προς τη βαθμίδα της αναπηρίας* που του προσδιοριζόταν.
Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ψυχιατρικά αίτια, για τις οποίες δεν εξετάζεται η προϋπάρχουσα αναπηρία (σχετική παρ. 5ε αρθρ. 27 ν. 1902/1990).

* Οι βαθμίδες είναι τρεις:
1. Μερική Αναπηρία = 50%
(επομένως η απαραίτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 25%)
2. Κανονική Αναπηρία = 67%
(επομένως η απαραίτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 33,5%)
3. Βαριά Αναπηρία = 80%
(επομένως η απαραιτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 40%).

Αργότερα με τον Ν.3863/2010 μας καθόρισαν με πολύ αόριστο τρόπο ότι η επιδείνωση έπρεπε να ήταν ουσιώδης (;) (Τα συμπεράσματα και η ερμηνείες δικά σας…).

» Σημαντική διευκρίνηση: Η επιδείνωση θα πρέπει να έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ασφάλισής του. »

Tελικά, με τον νέο νόμο 4331/2015, άρθρο 10, γίνεται αντικατάσταση στον παλαιότερο νόμο του ’90 κι έτσι διευκρινίζεται πλέον ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι το 40%.

Αυτό σημαίνει ότι, από εδώ και στο εξής (2/7/2015):

Για αυτόν που έχει μερική αναπηρία, δηλαδή από 50% έως 66,9% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. «(το 20% είναι το σημαντικότερο που πρέπει να μας ενδιαφέρει επειδή είναι το ποσοστό που καθορίζει αν θα βγείτε σε σύνταξη αναπηρίας, τουλάχιστον για τα ασφαλιστικά ταμεία που συνταξιοδοτούν τη μερική αναπηρία).»

Για αυτόν που έχει κανονική αναπηρία, δηλαδή από 67% έως 79,9% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 27%.

Για αυτόν που έχει βαριά αναπηρία, δηλαδή από 80% έως 100% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 32%.

Χρήσιμες σημειώσεις:

-Όλα τα παραπάνω αφορούν την Ελληνική νομοθεσία.
- Λόγω της τρέλας του Ελληνικού κράτους, με τους νόμους να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι θεωρητικές και τη στιγμή που τις διαβάζεις, ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί μερικώς ή ολικώς. Για εγκυρότερη και πιο εξατομικευμένη ενημέρωση, μπορείς να απευθύνεσαι σε σχετικούς συλλόγους-κέντρα στήριξης ανάπηρων οικογενειών ή σε δικηγόρους, προκειμένου να σε κατατοπίσουν σχετικά, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
-Σε περίπτωση που τα παραπάνω έχουν τροποποιηθεί ή έχει ισχύ κάποιος νέος νόμος και οι αλλαγές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, σου ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη και σε παρακαλούμε να μας το επισημάνεις με email στο troldisabled@gmail.comr προκειμένου να προβούμε στις σχετικές αλλαγές. Σε ευχαριστούμε!

Για την διευκόλυνση σας, η ομάδα του Trol disabled - Το κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, δημιούργησε μια κοινότητα /ομάδα στο facebook των ΑμεΑ με τίτλο Η Πολιτεία των ΑμεΑ-ερωτήσεις απαντήσεις (Κάντε κλικ στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει για να σας ανοίξει ο σχετικός σύνδεσμος) στον οποίο μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας και οι συνεργάτες μας με πτυχίο θα σας απαντήσουν άμεσα, υπεύθυνα και δωρεάν. 

Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Μαρια Πέππα Δημακη, για τους φίλους Μαρία Σκέτο, είμαι σε αμαξιδιο με παραπληγία,  μου αρέσει να ανακαλύπτω και να διευρύνω τα όρια του εαυτού μου μέσα από κάθε σύνθετη άλλα και απλή δραστηριότητα!'Eχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου  στην Νομική Αθηνών, νιώθω πλέον ελεύθερη να εξερευνήσω το κοσμικό στερέωμα και οχι μόνο.  Νιώθω εθισμένη στην άναρχη δημιουργικότητα Αυτό το καιρό ασχολούμαι φανατικά με το video editing καθώς πειραματίζομαι και σε διάφορα άλλα projects. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ  http://www.disabledbook.com/u/mariasketo


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com