Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Σάλος: ανέβασε την τιμή φαρμάκου για το AIDS από 13,5 σε $750Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι η τιμή ενός φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται στα πλαίσια της θεραπευτικής αγωγής ασθενών που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα καρκινοπαθών ή νοσούν των από AIDS, έχει αυξηθεί σε μία νύχτα, από 13,5 δολάρια σε 750 δολάρια το δισκίο.

Πρόκειται για το φάρμακο Daraprim, το οποίο είναι μέρος της ενδεδειγμένης και τυπικής θεραπείας για την αντιμετώπιση παρασιτικών μολύνσεων που απειλούν τη ζωή των ασθενών. Τα δικαιώματά του άλλαξαν χέρια τον Αύγουστο, όταν τα απέκτησε η Turing Pharmaceuticals, μία start-up εταιρεία του 32χρονου πρώην επενδυτή – ιδιοκτήτη hedge fund, Martin Shkreli.

Η αγορά είχε ως αποτέλεσμα την άμεση άνοδο της τιμής του φαρμάκου από τα 13,5 δολάρια το δισκίο στα 750 δολάρια, σύμφωνα με Κυριακάτικο δημοσίευμα των New York Times, γεγονός που εκτόξευσε το ετήσιο κόστος ασθενών που το χρησιμοποιούν, σε δυσθεώρητα ύψη. Όπως ήταν λογικό, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Ακόμα και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ασχολήθηκε με το θέμα, σχολιάζοντάς το μέσω Twitter, υποσχόμενη να παρουσιάσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου των «φουσκωμένων τιμών».

Price gouging like this in the specialty drug market is outrageous. Tomorrow I’ll lay out a plan to take it on. -H https://t.co/9Z0Aw7aI6h

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) September 21, 2015

Στο ρεπορτάζ τους, οι NYT αναφέρουν ότι το Daraprim δεν είναι το μόνο φάρμακο του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω της στρατηγικής ορισμένων εταιρειών, να αγοράζουν παλιά φάρμακα και να τα μετατρέπουν σε «εξειδικευμένα φάρμακα», ανεβάζοντας παράλληλα την τιμή πώλησής τους.

Στην περίπτωση του Daraprim, πάντως, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, τόσο επειδή πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης και τη θεραπευτική αγωγή καρκινοπαθών και ασθενών με AIDS, αλλά και λόγω της φαινομενικά κυνικής στάσης του Martin Shkreli, μπροστά στις διαμαρτυρίες.

Ο CEO της Turing Pharmaceuticals εμφανίστηκε στο CNBC, χθες, όπου υπερασπίστηκε την απόφαση για την τόσο μεγάλη αύξηση της τιμής του Daraprim, λέγοντας όχι μόνο ότι είναι αναγκαία, προκειμένου η εταιρεία του να έχει κέρδη, ώστε να αναπτύξει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό φάρμακο, αλλά και ότι ακόμα κι έτσι, το φάρμακο είναι σχετικά φθηνό.

Όταν ο παρουσιαστής επισήμανε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα για έρευνες, με άλλο τρόπο, χωρίς να αναγκάζει όσους έχουν ανάγκη το Daraprim να πληρώσουν τόσο αυξημένη τιμή, ο Shkreli επέμεινε ότι «νιώθουμε πως η νέα τιμή είναι πιο σωστή». Όσο για την απάντησή του στην ερώτηση «υπάρχει ενδεχόμενο να μειώσετε την τιμή;», αυτή ήταν απλή :

«Όχι».


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com