Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

Τεστ αίματος για κάθε τύπο καρκίνουΗ απλή εξέταση θα βοηθά τους επιστήμονες να αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης όγκων
Βρετανοί ερευνητές επινόησαν μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου.

Το τεστ αυτό θα βοηθά τους γιατρούς να αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα και που υποπτεύονται ότι έχουν εμφανίσει καρκινικούς όγκους, ενώ παράλληλα θα γλιτώνει τους ασθενείς από χρονοβόρες, επεμβατικές και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστες εξετάσεις, όπως κολονοσκοπήσεις και βιοψίες.

Ήδη, οι πρώτες δοκιμές, που έγιναν στις περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος στο δέρμα, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα, έχουν δείξει ότι η μέθοδος έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας τόσο στη διάγνωση των καρκινικών όγκων, όσο και στην ανίχνευση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές, ωστόσο χαρακτηρίζουν τα πρώτα ευρήματα εκπληκτικά και αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα έχουν στα χέρια τους ένα «καθολικό» τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου.

Το LGS τεστ (Lymphocyte Genome Sensitivity) βασίζεται στην εξέταση των λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων) και πιο συγκεκριμένα στην παρατήρηση της ζημιάς που προκαλεί στο DNA τους η έκθεσή τους σε διαφορετικές τιμές υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA).

Η Diana Anderson, καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Bradford και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις αντιδράσεις που παρουσίασαν τα λεμφοκύτταρα 208 ανθρώπων. Από αυτούς οι 94 ήταν απολύτως υγιείς, οι 58 έπασχαν από καρκίνο (20 ασθενείς με μελάνωμα, 34 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 4 με καρκίνο του πνεύμονα), ενώ οι υπόλοιποι 56 είχαν διαγνωστεί με ασθένειες που προκαλούν καρκινικές αλλοιώσεις (π.χ. πολυποδίαση). Τα δείγματα από όλους τους συμμετέχοντες κωδικοποιήθηκαν, τυχαιοποιήθηκαν και κατόπιν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVA.

Οι δοκιμές της μεθόδου έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια από ασθενείς με καρκίνο, όταν εκτίθενται στη UVA, υφίσταται πολύ περισσότερες βλάβες στο DNA τους συγκριτικά με τα λευκά αιμοσφαίρια που προέρχονται από υγιείς ανθρώπους, αλλά και από όσους έχουν εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε συνθήκες στρες όταν καταπολεμούν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, αν θα μπορούσαν να προκύψουν ευρήματα από την έκθεσή τους στη UVA, η οποία τους ασκεί πρόσθετο στρες. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι στους ανθρώπους με καρκίνο το DNA των λευκών αιμοσφαιρίων είναι περισσότερο ευαίσθητο στη UVA απ’ ό,τι στους υγιείς ανθρώπους και αυτή η διαφορά είναι μετρήσιμη», δήλωσε η δρ. Anderson.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «FASEB».

Πηγή: Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «FASEB».


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com