Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016

ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Όλοι έχουμε ανάγκη να ακούμε έναν καλό λόγο, ειδικά όταν αυτός προέρχεται από τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, όπως είναι οι γονείς, τα αδέρφια, ο σύζυγος, ο σύντροφος, οι φίλοι κ.λ.π.

Ωστόσο, οι φράσεις με θετικό περιεχόμενο έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθώς τονώνουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή των παιδιών, ενισχύουν το συναισθηματικό δεσμό και την επικοινωνία με τους γονείς τους και είναι απαραίτητες για να διαμορφώσει ένα παιδί έναν υγιή ψυχικό κόσμο και να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που θα έχει μια ισορροπημένη, ώριμη και υπεύθυνη προσωπικότητα και μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες είναι οι κυριότερες φράσεις και λέξεις-κλειδιά που είναι καλό να χρησιμοποιούν οι γονείς όσο πιο συχνά μπορούν, όταν απευθύνονται στα παιδιά, προκειμένου να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν ομαλά στον κόσμο, να αναπτύξουν ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της ζωής τους:«Σε αγαπώ πολύ».


«Είμαι πολύ περήφανος/η για σένα».


«Μπράβο σου, τα κατάφερες περίφημα και μάλιστα μόνος σου».


«Είμαι πολύ χαρούμενος/η που είσαι το παιδί μου».


«Ευχαριστώ που με βοήθησες».


«Παρακαλώ».


«Πέρασα πολύ ωραία σήμερα μαζί σου».


«Η πρότασή σου είναι ενδιαφέρουσα».


«Είσαι πολύ καλός αδελφός/ καλή αδελφή».


«Θα ήθελα πολύ να ακούσω για αυτό το φοβερό πείραμα που κάνατε στο σχολείο».


«Είσαι πραγματικά πολύ όμορφος/η με αυτά τα ρούχα και το χτένισμα που έκανες, καλή επιλογή».


«Οι φίλοι σου είναι πολύ συμπαθητικά παιδιά».


«Χαίρομαι που είσαι ικανοποιημένος».


«Ήσουν πολύ ευγενικό, συνεργάσιμο και κοινωνικό παιδί στη γιορτή».


«Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη».


«Συγνώμη».


«Μήπως θα ήθελες να σε βοηθήσω»;


«Έλα εδώ να σε πάρω μια αγκαλιά και να σου δώσω ένα φιλάκι».


«Θα είμαι εδώ, όποτε νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις».


«Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί».


«Μη φοβάσαι, είμαι κοντά σου».


«Θα δεις, όλα θα πάνε καλά».


«Είμαστε μια υπέροχη οικογένεια».


Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε πως εσείς ως γονείς μπορείτε να σκεφτείτε άπειρες επιπλέον φράσεις με θετικό πρόσημο, να τις χρησιμοποιείτε ανάλογα με την περίσταση και το μοναδικό χαρακτήρα και ταπεραμέντο που διαθέτει το παιδί σας και να τις προσαρμόζετε ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που διανύει. Λέξεις εμποτισμένες με την αγάπη, τη στοργή, την κατανόηση, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την αφοσίωση, την άνευ όρων αποδοχή και τη φροντίδα που μόνο εσείς είστε σε θέση να προσφέρετε στα παιδιά σας.

Το πιο σημαντικό από όλα για να αποφέρουν καρπούς όλα αυτά, είναι τα λόγια να συνοδεύονται πάντα από τις αντίστοιχες πράξεις και την κατάλληλη συμπεριφορά και χειρισμούς απέναντι στα παιδιά. Όταν τα λόγια δεν εναρμονίζονται με τις πράξεις, η απογοήτευση και η ματαίωση που βιώνουν τα παιδιά τραυματίζει τον ψυχισμό τους, η εμπιστοσύνη τους κλονίζεται και το επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ γονέων-παιδιών διογκώνεται.

Πηγή Μαρίνα Κόντζηλα Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com