Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Τεράστιο άλμα στην καταπολέμηση του AIDS: Εντόπισαν “γονίδιο-διακόπτη” για τον ιό HIV-1


Τεράστιο άλμα στην καταπολέμηση του AIDS: Εντόπισαν “γονίδιο-διακόπτη” για τον ιό HIV-1

Δύο νέες έρευνες από επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, του πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία και του πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, δείχνουν τον δρόμο για την εφαρμογή μιας νέας προσέγγισης αντιρετροϊκής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της ασθένειας-μάστιγας του AIDS και την εξολόθρευση του ιού HIV-1.
Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν προς το παρόν μόνο στην διαδικτυακή έκδοση της έγκυσρης επιστημονικής επιθεώρησης Nature, δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες υποδοχής της κυτταρικής μεμβράνης SERINC5 και SERINC3 μειώνουν σημαντικά την “μολυσματικότητα” του HIV-1, εμποδίζοντας την ικανότητα του ιού να μολύνει νέα κύτταρα. Ο ιός HIV-1 κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Nef και η οποία εξουδετερώνει τις κυτταρικές μεμβράνες SERINC. Ένα νέος είδος φαρμάκων που στοχεύει στην πρωτεΐνη Nef του ιού HIV-1 θα επιτρέψει στις πρωτεΐνες SERINC να επέμβουν για αδρανοποίησουν τον ιό. Η επίσημη δημοσίευση θα γίνει στην έντυπη έκδοση της Nature στις 8 Οκτωβρίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων που συμμετείχαν σε αυτήν τη σπουδαία έρευνα, είναι και ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης.
Οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιικά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεϊνης Nef, ώστε οι πρωτεϊνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεϊνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».
Οι πρωτεϊνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com