Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Δυσλεξία και παίδι : Ποια είναι τα συμπτώματα που οδήγούν στη διάγνωση της

Αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς
Ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ και περίπου το 6% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν δυσλεξία, μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ορθογραφία, τη γραφή, την ανάγνωση και αναγνώρισης λέξεων.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς
Ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ και περίπου το 6% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν δυσλεξία, μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ορθογραφία, τη γραφή, την ανάγνωση και αναγνώρισης λέξεων.
Το καλό είναι πάντως ότι αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Γενικά, τα συμπτώματα της δυσλεξίας περιλαμβάνουν την αργή ανάπτυξη της ομιλίας, τη δυσκολία μέτρησης, προβλήματα στη σύνθεση λέξεων, μειωμένη ικανότητα ανάγνωσης, κακή γραφή, κακή ικανότητα  οργάνωσης και κακή μνήμη για μη συναφή γεγονότα. Ειδικότερα, τα ακόλουθα είναι κοινά συμπτώματα της δυσλεξίας σε διάφορες ηλικίες.
Σημάδια δυσλεξίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας
Αν αναρωτιέστε ότι το προσχολικής ηλικίας παιδάκι σας μπορεί να έχει δυσλεξία, οι ακόλουθες συμπεριφορές σε παιδιά ηλικίας 4 έως 5 σημειώνονται ως πιθανά συμπτώματα της δυσλεξίας.
 • Η συνεχής εναλλαγή από τα αριστερά προς τα δεξιά στο σχέδιο, στη ζωγραφική και το γράψιμο.
 • Αδυναμία να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του.
 • Δυσκολία στην προφορά λέξεων που έχουν τρεις ή περισσότερες συλλαβές.
 • Δυσκολία στην προφορά λέξεων που ομοιοκαταληκτούν.
 • Δυσκολία στην εκμάθηση της γραφής.
 • Πρόβλημα στην προφορά «Μ», «Ν», «Ρ» και «Λ».
 • Τραύλισμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά έτσι κι αλλιώς δεν γράφουν σωστά ή ακόμη και οι λέξεις προς τα πίσω δεν είναι ένα σημάδι της δυσλεξίας. Τα περισσότερα παιδιά αυτό το πρόβλημα το διορθώνουν άλλωστε στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου.
Σημάδια δυσλεξίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Συνήθως οι γονείς υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει δυσλεξία στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο. Μπορεί να μην θεραπεύεται, οι ικανότητες όμως δυσλεξικών παιδιών βελτιώνονται αρκετά με την εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Γι’ αυτό και η έγκαιρη αντιμετώπιση της έχει καθοριστική σημασία για την εξέλιξη των δυσλεξικών ατόμων. Τα ακόλουθα συμπτώματα παρουσιάζονται στα παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών.
 • Αδυναμία στην ορθογραφία και γραφή.
 • Αργή ανάγνωση (με λάθη κάθε φορά).
 • Δυσκολία στην αφήγηση του χρόνου.
 • Δυσκολία με τα μαθηματικά προβλήματα ή έννοιες.
 • Δυσκολία στο να βρουν τις σωστές λέξεις για να εκφράστουν.
 • Λάθος προφορά των συνηθισμένων λέξεων.
 • Ακαταστασία στα ντουλάπια, το υπνοδωμάτιο και τις τσάντες.
 • Δυσκολία στο να θυμούνται αριθμούς τηλεφώνου ή μια σειρά αριθμών
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι εκπαιδευτικού και μόνο χαρακτήρα. Για συγκεκριμένες ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις και θεραπεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com