Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ο καφές και η σωστή λειτουργία του συκωτιού. Πως συνδέονται?

bigstock Cup of coffee 92619308
Σημαντική προστασία από την επικίνδυνη λιπώδη νόσο του ήπατος παρέχει το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.
Η λιπώδης νόσος του ήπατος χωρίζεται σε αλκοολική και μη αλκοολική: Η πρώτη συνδέεται κυρίως με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενώ για τη δεύτερη βασικό παράγοντα κινδύνου αποτελεί η παχυσαρκία.
AdTech Ad
Η λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να οδηγήσει στην κίρρωση του ήπατος ή ακόμη και στο θάνατο.
bigstock Liver 68924812
Η μη αλκοολική μορφή της νόσου θεωρείτο μέχρι πρόσφατα αρκετά σπάνια, ωστόσο οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή στις ανεπτυγμένες κοινωνίες συναινούν σε μια δραματική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισής της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολι, ο καφές μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από την επικίνδυνη νόσο. Μάλιστα, τα οφέλη επεκτείνονται και σε παχύσαρκα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.
Στο πλαίσιο σχετικής δοκιμής σε πειραματόζωα, οι ερευνητές χορηγούσαν σε ομάδα ποντικιών ημερήσια δόση καφέ, στο πλαίσιο μιας διατροφής με πολλά λιπαρά, ενώ μια άλλη ομάδα πειραματόζωων ακολουθούσε την ίδια διατροφή χωρίς να λαμβάνει δόση καφέ. Σε σύγκριση με ποντίκια που δεν «έπιναν» καφέ, τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας παρουσίασαν λιγότερα σημάδια μη αλκοολικής νόσου στο συκώτι τους. Η ποσότητα που χορηγήθηκε στα ποντίκια ήταν αντίστοιχη με έξι φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα για ένα άτομο με βάρος 70 κιλά.
Πέρα από τη βελτιωμένη κατάσταση του ήπατος, παρατηρήθηκε στην ομάδα του καφέ μικρότερη αύξηση του βάρους και μείωση στα επίπεδα της χοληστερόλης, παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες ποντικιών ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια διατροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη του καφέ στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτουν από τη θετική επίδραση του ροφήματος στη δομή του εντέρου. Συγκεκριμένα, ο καφές αυξάνει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ζονουλίνη, η οποία περιορίζει τη διαπερατότητα του εντέρου ώστε να φιλτράρονται πιο αποτελεσματικά βλαβερές ουσίες. Η αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου συνεπάγεται ότι οι βλαβερές ουσίες περνούν στο αίμα και φτάνουν τελικά στο συκώτι.
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο καφές μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που συνοδεύουν τη μη αλκοολική νόσο του ήπατος, ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το ρόφημα δρα και προληπτικά.
Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com