Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Στο Πειθαρχικό γιατρός των ΚΕΠΑ

Οι καταγγελίες για τις κρίσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αναφορικά με την απόδοση των ποσοστών στους υπό εξέταση ασθενείς, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Έχει να κάνει κυρίως με την τροποποίηση του Κανονισμού που διέπει τη λειτουργία τους, βάσει των αυστηρότερων Πρωτοκόλλων που έχουν καταρτιστεί, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αναπηρίας να είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Άλλες φορές, επίσης, το πρόβλημα έγκειται στην ακατάλληλη σύνθεση της Επιτροπής, ελλείψει όλων των σχετικών ιατρικών ειδικοτήτων, με συνέπεια να διαπιστώνονται αδικίες.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα, προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης ένστασης εκ μέρους των ασθενών, ώστε να υπάρξει επανεξέταση της περίπτωσης από Β/βάθμια Επιτροπή. Ως εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως όταν ο ασθενής ή συγγενής του προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκαταβολικά κι όταν το Υπουργείο Υγείας –που το ίδιο είναι αρμόδιο για τα Πρωτόκολλα βάσει των οποίων γίνεται η διάγνωση από τους γιατρούς– έρχεται εκ των υστέρων να ποινικοποιήσει την κρίση τους;
Αυτό συνέβη εν προκειμένω στην περίπτωση της ειδικής ρευματολόγου Ε.Μ., που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης και στις 22/5/13 συμμετείχε σε Α/βάθμια Επιτροπή στη Δράμα, η οποία έκρινε ότι με βάση τα έγγραφα και την κλινική εξέταση της ασθενούς Α.Τ. η τελευταία δεν δικαιούται το επίδομα που έπαιρνε κατά το παρελθόν από τη Νομαρχία. Η ασθενής στον φάκελό της είχε δηλώσει ως πρωτεύουσα πάθηση την ορθοπεδική και δευτερούουσες παθήσεις την καρδιολογική και την ψυχιατρική. Η Β/βάθμια Επιτροπή έλαβε διαφορετική απόφαση όμως, πριν την κρίση της οποίας η οικογένεια της ασθενούς είχε προειδοποιήσει τα μέλη της με ποινικές και αστικές ευθύνες.  Η ίδια η γιατρός εξηγεί:
img019


img020
Μετά την ακυρωτική απόφαση της Β/βάθμιας Επιτροπής, η Ε.Μ. καλείται τώρα σε Πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος και κινδυνεύει με αργία, ενώ σε βάρος της έχει κατατεθεί και μηνυτήριος αναφορά από τον γιο της ασθενούς, με την οποία ζητείται αποζημίωση.
  «Είναι απαράδεκτο οι γιατροί να κινδυνεύουν κάθε φορά για την κρίση τους» τονίζει ο Σάββας Παρασκευόπουλος, πρόεδρος ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Β. Ελλάδας. «Άλλο να υπάρχει κάποια πονηριά, ένας χρηματισμός για να ανέβει το ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε κάθετοι ότι απαιτείται η παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο εδώ. Απλά η Β/βάθμια Επιτροπή ανέβασε το ποσοστό, διότι πρόκειται για ψυχιατρική περίπτωση ασθενούς, η κλινική εικόνα της οποίας μπορεί τη μια μέρα να είναι κάπως και μετά κάπως αλλιώς, ή στο μεταξύ να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία και γνωματεύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠΑ, όπως και η Πρόνοια συνολικά, εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και όχι του Υπουργείου Υγείας. Συνεπώς, προκύπτει ένα ερώτημα σε σχέση και με τη νομιμοποιητική βάση της κλήσης σε Πειθαρχικό από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια της γιατρού.
«Εάν –λέμε τώρα– κάποιος έπρεπε να εγκαλέσει τη γιατρό, αυτός θα έπρεπε να είναι το Υπουργείο Εργασίας. Το Υγείας δεν έχει καμία δουλειά, αφού η γιατρός δεν κατηγορείται για απάτη» σχολιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος. «Εμείς θέσαμε το θέμα στην Ολομέλεια της Ομοσπονδίας μας, γιατί η ποινικοποίηση της ιατρικής κρίσης είναι ένα θέμα που αφορά όλους όσους συμμετέχουν σε Επιτροπές ΚΕΠΑ και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα θα πρέπει να μας το αναφέρουν».
Εκπρόσωπος της ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Β. Ελλάδας έχει ήδη θέσει το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Εργασίας, ενώ θα γίνει παρέμβαση και στη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ για την κλήση της γιατρού σε ΕΔΕ με το ερώτημα της απόλυσης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.
 shutterstock_89672989
Πηγή: virus.com.gr


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com