Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Καρκίνος του προστάτη: Τι χρώμα έχουν τα λαχανικά και φρούτα που “σηκώνουν ασπίδα”

προστάτη

Μια διατροφή γεμάτη από κοκκινωπά λαχανικά, όπως ντομάτες, βερίκοκα, καρπούζι και μερικά τροπικά φρούτα μπορεί να προστατεύσει τους άνδρες από την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με την Barbara Quinn, διατροφολόγο από Community Hospital of the Monterey Peninsula.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), τα αυξημένα επίπεδα PSA έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του προστάτη. Επί του παρόντος, η πρακτική είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος για την ανάλυση των επιπέδων PSA και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας.
Το μυστικό στα κόκκινα λαχανικά και φρούτα βρίσκεται σε μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Είναι η κοκκινωπή χρωστική ουσία σε αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα και έχει συσχετιστεί με μια μείωση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Αυτό είναι μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα κύτταρα του προστατικού αδένα. Επιπλέον, στα κοκκινωπά φρούτα υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να εργαστούν από κοινού με το λυκοπένιο κατά του καρκίνου.
Δεν είναι σαφές αν το λυκοπένιο είναι εξίσου αποτελεσματικό, όταν καταναλώνεται μέσω συμπληρωμάτων, δήλωσε η Barbara Quinn. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος είναι να τρώτε πολλά κόκκινα λαχανικά και φρούτα. Μια θεωρία λέει, ότι, όταν το λυκοπένιο μαγειρεύεται μαζί με υγιή λιπαρά, μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από τον οργανισμό.
Για παράδειγμα, οι ντομάτες μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο είναι μια πολύ ισχυρή πηγή λυκοπενίου, σε σύγκριση με τις σκέτες ντομάτες. Μια άλλη μεγάλη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα λαχανικά, και η οποία μπορεί να συμβάλλει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, είναι η βιταμίνη D.
Το NCI είπε ότι αυτή η βιταμίνη, που λειτουργεί σχεδόν σαν ορμόνη, μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στα κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στον αδένα του προστάτη. Δεν είναι σαφές αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά οι άνδρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, έχουν την τάση να παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στην βιταμίνη D.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Η επιστημονική κοινότητα έχει ενδιαφερθεί για τον καθορισμό του ρόλου της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας, ωστόσο, οι μελέτες στον τομέα αυτό είναι σχετικά καινούργιες.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com