Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Δελφίνια - γιατροί για το διαβήτη
Εκτός από τον άνθρωπο, τα δελφίνια είναι τα μόνα θηλαστικά που παρουσιάζουν μια φυσική μορφή διαβήτη τύπου 2. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ρίξει φως και να ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία μιας ασθένειας που ευθύνεται για έναν στους είκοσι θανάτους. 

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ρινοδέλφινα μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, όπως συμβαίνει με τον ανθρώπινο διαβήτη. Αντίθετα από τους ανθρώπους, όμως, ο οργανισμός των θηλαστικών της θάλασσας ρυθμίζει τις ποσότητες της ινσουλίνης που εκκρίνει, με αποτέλεσμα η μείωση της ορμόνης να μην είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες επιζήμια. 

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα δελφίνια μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο μοντέλο στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων θεραπειών και αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2.

Εάν οι ερευνητές μπορέσουν να μάθουν με ποιον τρόπο ελέγχουν τα δελφίνια τις ποσότητες ινσουλίνης που εκκρίνουν πριν γίνει επιβλαβής η μείωση της ορμόνης, θα γίνει πιθανότατα δυνατή η ανάπτυξη μιας θεραπείας. 

«Τα ρινοδέλφινα είναι ένα σημαντικό φυσικό μοντέλο για μια ασθένεια που ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως», είπε η Στέφανι Βεν-Γουότσον, επιδημιολόγος κτηνίατρος και επικεφαλής της έρευνας, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο. «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας για τον διαβήτη», πρόσθεσε. 

Όχι σαν πειραματόζωα 
Η Αμερικανίδα ερευνήτρια έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το εύρημα της ομάδας της δεν σημαίνει πως τα δελφίνια θα χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα. Όπως είπε, μελέτες του γενετικού τους κώδικα και της φυσιολογίας τους, που βασίζονται σε δείγματα από το αίμα και τα ούρα τους, μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τη βιολογία του διαβήτη. 

Σύμφωνα με τους «Τάιμς», η απρόσμενη ανακάλυψη προέκυψε από μία μελέτη περισσότερων από 1.000 δειγμάτων αίματος, τα οποία ελήφθησαν από 52 δελφίνια. Όταν τα θηλαστικά αυτά μένουν νηστικά όλη τη νύχτα, το σάκχαρο στο αίμα τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χημική σύσταση του αίματός τους αλλάζει με παρόμοιους τρόπους που παρατηρούνται στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Αντίθετα όμως από τους ανθρώπους, το αίμα τους επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση όταν τρέφονται. 

Η δρ Βεν-Γουότσον υποστηρίζει ότι αυτός ο ελεγχόμενος διαβήτης είναι ευεργετικός για τα δελφίνια. Η δίαιτά τους από ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε σάκχαρο. Συχνά, διανύουν μεγάλες περιόδους χωρίς να τρέφονται και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν μεγάλους εγκεφάλους με υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια. Κρατώντας την έκκριση ινσουλίνης σε χαμηλά επίπεδα τις περιόδους της νηστείας, τροφοδοτούν τον εγκέφαλό τους με σάκχαρο. Όταν θα τραφούν, οι μειωμένες ποσότητες ινσουλίνης σταματούν να προκαλούν βλάβη στην υγεία τους. 

Κανένα άλλο ζώο δεν έχει παρόμοιο διαβήτη με τον άνθρωπο 
Η επιστημονική ομάδα της Στέφανι Βεν-Γουότσον ανακάλυψε επίσης ότι τα δελφίνια που παρουσιάζουν υψηλή ποσότητα σιδήρου έχουν και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Ο συνδυασμός αυτός απαντάται και στον ανθρώπινο διαβήτη. Αντίθετα, κάποιες μορφές διαβήτη που εμφανίζουν τα τρωκτικά, οι γάτες, οι χοίροι και κάποια πρωτεύοντα, δεν έχουν καμία ομοιότητα με την ασθένεια από την οποία προσβάλλεται ο άνθρωπος. Ο Μαρκ Σίμοντς πάντως, επικεφαλής της Διεθνούς Εταιρείας Διατήρησης Φαλαινών και Δελφινιών, διατύπωσε ορισμένες ενστάσεις ηθικής φύσεως όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των δελφινιών για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. «Τα δελφίνια είναι έξυπνα ζώα. Στρεσάρονται εύκολα και υποφέρουν όταν απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον», τόνισε. 

Με μια ματιά 
● Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. 

● Συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά και γενετική προδιάθεση, ενώ συνήθως προσβάλλει άτομα άνω των 40 ετών. 

● Η ασθένεια προκαλεί αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιφέροντας σταδιακή βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. 

● Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις και κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό των άκρων. 

● Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να ελεγχθεί με σωστή διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους και φαρμακευτική αγωγή. 

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com