Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-το σχέδιο της κυβέρνησης με τις περικοπές και τα νέα ποσοστάΣύμφωνα με πληροφορίες στο Trol disabled το κουτί της Πανδώεας για τα ΑμεΑ, οι υψηλόμισθοι, όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών τα τελευταία χρόνια και οι «υψηλοσυνταξιούχοι» θα σηκώσουν το... βάρος της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. Αυτό προκύπτει από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό που σχεδιάζει να καταθέσει έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
Αν και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς παραμένει «ανοικτή» για τις επικουρικές συντάξεις - με «επίδικο» την αύξηση της εισφοράς του 6% ως «ισοδύναμο» για να μην πληγούν από τις περικοπές οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα - οι τελικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θίγουν:
Ολους τους απασχολούμενους - ασφαλισμένους που θα έχουν (ή θα δηλώνουν, αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αποδοχές πάνω από 1.200 ευρώ, αφού θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και, συνταξιοδοτούμενοι, θα λαμβάνουν κύριες συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, σε σχέση με τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους. Οι υψηλόμισθοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο και από τα νέα ασφάλιστρα στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισφοράς στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αλλά για έξι χρόνια, αντί του 1,5% για τρία χρόνια).

Τους θεωρούμενους ως «υψηλοσυνταξιούχους», όσους δηλαδή συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές έχουν σήμερα, παρά τις μνημονιακές περικοπές, μεικτό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (υπολογίζεται ότι είναι 260.000). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 10% των «υψηλοσυνταξιούχων» θα δει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αφού η πολιτική απόφαση είναι «να μη μειωθεί καμία επικουρική συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα».
ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μολονότι οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του αναλογικού τμήματος της σύνταξης (βλ. Πίνακα) αυξάνονται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης, δίνοντας την εντύπωση ότι θα υπάρχει σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών, με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης, τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις που προκύπτουν ευνοούν μόνο τους χαμηλόμισθους. Με βάση τον πίνακα που δημοσιεύει η «Ημερησία»:

Ασφαλισμένος για 42 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει τελική σύνταξη 664,4 ευρώ, δηλαδή θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού 110,7%, ενώ ασφαλισμένοι για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ θα έχουν, αντίστοιχα, ποσοστά αναπλήρωσης 78,7% (944,8 ευρώ) και 72,3% (1.085 ευρώ) και με 2.000 ευρώ μόλις 65,9% (1.318,8 ευρώ).
Ασφαλισμένος για 15 χρόνια με μέσο μισθό 600 ευρώ, θα λαμβάνει σύνταξη 413,3 ευρώ, ποσοστό αναπλήρωσης 69% ενώ για ασφαλισμένους για τα ίδια χρόνια με μισθούς 1.200 ευρώ και 1.500 ευρώ τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι 40,3% (483,60 ευρώ) και 34,5% (518,20 ευρώ). Στα 2.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης φτάνει στο... ναδίρ, στο 28,80% (576 ευρώ).
Συντάξεις: Ολο το σχέδιο με τις περικοπές - Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι (πίνακες)
Αντίστοιχη είναι η πριμοδότηση υπέρ των χαμηλόμισθων που θα ασφαλίζονται για διάστημα 20 - 40 ετών καθώς θα έχουν ποσοστά αναπλήρωσης από τις κύριες συντάξεις από 79,8% (στα 20 έτη) έως 106,7% ενώ για τις άλλες κατηγορίες των αμειβομένων με μεγαλύτερους μισθούς ή αποδοχές τα ποσοστά αναπλήρωσης κυμαίνονται από 35% έως 61,9% για αποδοχές 2.000 ευρώ, από 41,4% έως 68,3% για αποδοχές 1.500 ευρώ και από 47,8% έως 74,7% για αποδοχές 1.200 ευρώ.
ΜΕΙΩΣΗ 25% - 30%

«Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη παρόμοιες συντάξιμες αποδοχές, είναι προφανής η μείωση που θα έχουν στη σύνταξή τους όσοι πρόκειται να αποχωρήσουν μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι με δυσκολία θα συμπληρώνουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, συντάξιμες αποδοχές στα ίδια επίπεδα με το σημερινό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαφορά στις συντάξιμες αποδοχές προσεγγίζει το 25%-30% με συνέπεια να είναι ακόμα χαμηλότερη, στο τελικό της ποσό, η σύνταξη», υπογραμμίζει ο εξειδικευμένος στο Ασφαλιστικό, δικηγόρος Διονύσης Ρίζος. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει, οι νέοι συνταξιούχοι με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ «χάνουν» έως 25,8%, οι εργαζόμενοι που θα πετύχουν να έχουν μέσες αποδοχές έως 1.200 ευρώ θα έχουν μικρές διαφορές, ενώ οι μόνοι που εξασφαλίζουν καλύτερα ποσά συντάξεων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι αμειβόμενοι με έως 1.000 ευρώ (με εξαίρεση όσους θα «βγαίνουν» με 15ετία).
Διπλή απώλεια έως 30% για τις νέες συντάξεις

Οι απώλειες για τις «νέες» (με τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού) συντάξεις έναντι των «παλαιών» συντάξεων, ειδικά για τους προερχόμενους από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (όπου ίσχυαν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το ΙΚΑ) φτάνουν έως το 25% και μπορεί να αγγίξουν το 30%. Οχι μόνο εξ αιτίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά, και γιατί βάσει υπολογισμού θα αποτελούν από 1/1/2016 οι αποδοχές της τελευταίας 15ετίας που ενσωματώνουν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών από το 2009 και μετά.
Κάθε χρόνο θα προτίθεται 1 έτος, δηλαδή το 2017 θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών 16 ετών, το 2018 των 17 ετών έως ότου, σταδιακά σε βάθος χρόνου, ο υπολογισμός να γίνεται με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ενδεικτικά, εργαζόμενος με 35 έτη που υπολόγιζε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης αποδοχές 1.500 ευρώ που μειώθηκαν στα 1.000 ευρώ θα λάβει σύνταξη 721,7 ευρώ, αντί των 890, 55ευρώ (-168,90 ευρώ τον μήνα, ποσοστό -18,9%) ενώ αν είχε 40 έτη ασφάλισης και ο μέσος όρος των αποδοχών κατέβηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ θα λάβει μειωμένη σύνταξη κατά 20,84% (-213,70 ευρώ τον μήνα).
Νέα ποσοστά
Επανυπολογισμός όλων των συντάξεων
Ολες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα επανϋπολογιστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Ο επανϋπολογισμός, ειδικά για τις επικουρικές -για τις οποίες προβλέπονται περικοπές εφόσον δίνουν υψηλό εισόδημα μαζί με τις κύριες- θα γίνει με συντελεστή 0,45% για κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης να είναι όχι 20% - 45% (όπως σήμερα) αλλά 13,5% για 30 έτη, 15,75% για 35 έτη, 18% για 40% και 18,9% για τα 42 έτη...

Χρήσιμες σημειώσεις:

-Όλα τα παραπάνω αφορούν την Ελληνική νομοθεσία.
- Λόγω της τρέλας του Ελληνικού κράτους, με τους νόμους να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι θεωρητικές και τη στιγμή που τις διαβάζεις, ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί μερικώς ή ολικώς. Για εγκυρότερη και πιο εξατομικευμένη ενημέρωση, μπορείς να απευθύνεσαι σε σχετικούς συλλόγους-κέντρα στήριξης ανάπηρων οικογενειών ή σε δικηγόρους, προκειμένου να σε κατατοπίσουν σχετικά, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
-Σε περίπτωση που τα παραπάνω έχουν τροποποιηθεί ή έχει ισχύ κάποιος νέος νόμος και οι αλλαγές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, σου ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη και σε παρακαλούμε να μας το επισημάνεις με email στο troldisabled@gmail.comr προκειμένου να προβούμε στις σχετικές αλλαγές. Σε ευχαριστούμε!

Για την διευκόλυνση σας, η ομάδα του Trol disabled - Το κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, δημιούργησε μια κοινότητα /ομάδα στο facebook των ΑμεΑ με τίτλο Η Πολιτεία των ΑμεΑ-ερωτήσεις απαντήσεις (Κάντε κλικ στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει για να σας ανοίξει ο σχετικός σύνδεσμος) στον οποίο μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας και οι συνεργάτες μας με πτυχίο θα σας απαντήσουν άμεσα, υπεύθυνα και δωρεάν. 
Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Μαρια Πέππα Δημακη, για τους φίλους Μαρία Σκέτο, είμαι σε αμαξιδιο με παραπληγία,  μου αρέσει να ανακαλύπτω και να διευρύνω τα όρια του εαυτού μου μέσα από κάθε σύνθετη άλλα και απλή δραστηριότητα!'Eχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου  στην Νομική Αθηνών, νιώθω πλέον ελεύθερη να εξερευνήσω το κοσμικό στερέωμα και οχι μόνο.  Νιώθω εθισμένη στην άναρχη δημιουργικότητα Αυτό το καιρό ασχολούμαι φανατικά με το video editing καθώς πειραματίζομαι και σε διάφορα άλλα projects. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ  http://www.disabledbook.com/u/mariasketoΕάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com