Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Ρομποτική και αναπηρία;Tα ρομπότ στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία?

Στο κοντινό μέλλον, ρομπότ υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους φροντίζοντας ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και άτομα με αναπηρίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Αν και η χρήση φροντιστών-ρομπότ απέχει κάπου 5-10 χρόνια για να καταστεί πραγματικότητα, Καναδοί ερευνητές ήδη δοκιμάζουν τον ED στο HomeLab, ένα αντίγραφο επιπλωμένου διαμερίσματος στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Τορόντο. Ο στόχος είναι τα ρομπότ να ανακουφίσουν τους οικείους πασχόντων από αναπηρίες ή άνοια από το βαρύ φορτίο της εξυπηρέτησης των ασθενών στην καθημερινότητά τους, επιτρέποντας τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα ίδια τα άτομα.
Τα ρομπότ που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ατόμων με νοητικές αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων πασχόντων από Αλτσχάϊμερ και άνοια, επικοινωνώντας μάλιστα μαζί τους. Ο ED, με ένα χαμόγελο στην οθόνη που έχει για πρόσωπο, κυλάει αθόρυβα προς τον νεροχύτη για να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο με Αλτσχάϊμερ να φτιάξει τσάϊ, λαμβάνοντας σήματα από τους αισθητήρες στην κουζίνα του HomeLab. Με την ρομποτική του φωνή, του δίνει οδηγίες να ανοίξει το νερό, ή τον βοηθά να πλύνει στο μπάνιο τα χέρια του σε περίπτωση που ένα άλλο σύστημα αισθητήρων εκεί, το COACH, «καταλάβει» ότι το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία.
Η Δρ. Σάρον Κοέν, νευρολόγος ειδικευμένη σε θέματα συμπεριφοράς και διευθύντρια του Προγράμματος Μνήμης στο Τορόντο, παρακολουθώντας στις κλινικές δοκιμές άτομα με άνοια να «επικοινωνούν» με τα ρομπότ, υποστηρίζει ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν προσωπική επαφή με αυτά, κι ας είναι άψυχα, εφόσον τα βρίσκουν εξυπηρετικά και χαίρονται την παρέα τους. Με την γήρανση του πληθυσμού να καθίσταται ολοένα οξύτερο πρόβλημα στον Δυτικό κόσμο, το βάρος για τις οικογένειες δεν είναι μόνο οικονομικό. Η φροντίδα ατόμων που έχουν διαρκή ανάγκη, όπως οι πάσχοντες από άνοια, απαιτεί 75% μεγαλύτερη εμπλοκή των οικείων τους κι αυτό έχει ως συνέπεια αυξημένο στρες κατά 20%. Μόνο στον Καναδά, τα άτομα με νοητικά προβλήματα λόγω γήρατος ή ασθενειών αναδένεται να διπλασιασθούν μέχρι το 2031, φθάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια από τους αρχικά προβλεπόμενους 747.000 πάσχοντες.


Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com