Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Yποχρεωτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια των υπερτασικώνΟι κατευθυντήριες οδηγίες για γιατρούς και νοσηλευτές αναφέρουν ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, ωστόσο για λόγους οικονομίας χρόνου αυτό σπανίως εφαρμόζεται στην πράξη.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of General Practice υποδεικνύει ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν πρώιμη ένδειξη σοβαρού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Έχει επισημανθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν σημαντικό δείκτη για άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν απόφραξη σε βασική αρτηρία στη μία πλευρά του σώματος.
Τώρα, η νέα μελέτη εστίασε στο κατά πόσο οι διαφορές στη μέτρηση μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιή άτομα.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, διαφορά μόλις 5 μονάδων (5mm/Hg) ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό χέρι συσχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε διάστημα 8 ετών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης, υποστηρίζουν ότι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια αποτελεί ένα απλό και οικονομικό μέσο πρόγνωσης για καρδιαγγειακά προβλήματα αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν 3.000 άτομα ηλικίας 50-70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν εκδήλωναν συμπτώματα καρδιοπάθειας, ωστόσο παρουσίαζαν αυξημένη αρτηριακή πίεση στους αστραγάλους, δείκτης που συσχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι μια διαφορά στη συστολική πίεση της τάξεως των 5mm/Hg συσχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε διάστημα 8ετίας.
Ποσοστό 60% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί χέρι.
Οι ερευνητές συνιστούν η μέτρηση της πίεσης στα δύο χέρια να γίνεται ταυτόχρονα με τη χρήση δύο πιεσόμετρων, αν και εκτιμούν ότι και η διαδοχική μέτρηση είναι δυνατό να εντοπίσει σχεδόν όλα τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.


Εάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com