Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Απίστευτη ταλαιπωρία για 13χρονο κ0ρίτσι από λάθος διάγνωση

diavitis

Διέγνωσαν «προδιαβήτη» σε 13χρονη αλλά ήταν απόλυτα υγιής
Την απίστευτη περιπέτεια που έζησε μια οικογένεια και την αφάνταστη ταλαιπωρία την οποία πέρασε ένα 13χρονο κοριτσάκι που διαγνώστηκε με προδιαβήτη περιγράφει στον «Φιλελεύθερο» ο πατέρας του παιδιού, τα στοιχεία του οποίου κατέχουμε και είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας. Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα έγραφε η εφημερίδα μας τις προηγούμενες ημέρες για τα ακατάλληλα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούσαν τα κρατικά νοσηλευτήρια για εξέταση του σακχάρου. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους ασθενείς.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο όταν από αιματολογική εξέταση ρουτίνας στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς με τη χρήση αντιδραστηρίου αυτόματης μεθόδου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης διαφάνηκε υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο γλυκόζης αίματος, κάτι που ανησύχησε γιατρούς και οικογένεια. Η ανάλυση αίματος επαναλήφθηκε και πάλι στο νοσοκομείο Πάφου όπου και αυτή τη φορά τα όρια ήταν πολύ υψηλά και οι γιατροί έκαναν λόγο για προδιαβήτη. Για αντιμετώπιση της κατάστασης οι γιατροί του Δημοσίου συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή.
Οι γονείς αποφάσισαν να ζητήσουν και δεύτερη γνώμη και αποτάθηκαν σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος επανέλαβε την εξέταση, με αρνητικά όμως αποτελέσματα. Λόγω της ηλικίας του παιδιού συνέστησε στην οικογένεια να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό στην Αθήνα που διαθέτει εξειδικευμένα μηχανήματα. Έτσι και έγινε. Το κοριτσάκι μπήκε σε μια απρόσμενη διαδικασία σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο το περιθώριο λάθους των δύο εξετάσεων στην Κύπρο ήταν λογικό. Το παιδί τέθηκε κάτω από μια διαδικασία που άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε το βράδυ, όπου κάθε 20 λεπτά λαμβάνονταν δείγματα αίματος για εξέταση. Από τη διαδικασία διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν παρουσίαζε καμία κλινική εικόνα σακχαρώδους διαβήτη.
Ο γιατρός διερωτήθηκε για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και συνέστησε να τερματιστεί αμέσως. Η ίδια εξέταση επαναλήφθηκε και πάλι στην Αθήνα μετά από τρεις μήνες, με αρνητικά και πάλι αποτελέσματα.
Η περιπέτεια της οικογένειας είχε ευτυχή κατάληξη, ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο επικοινώνησαν από το νοσοκομείο Πάφου με την οικογένεια. Ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά και επικίνδυνα για το παιδί. Η μητέρα του κοριτσιού τους απάντησε ότι δεν ήθελε το παιδί να επαναλάβει την εξέταση, ούτε και να τύχει παρακολούθησης από ειδικούς γιατρούς. Ενημέρωσε μάλιστα το νοσοκομείο ότι έλαβαν και άλλη ιατρική γνώμη και διαπιστώθηκε ότι τελικά το παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Ο πατέρας του κοριτσιού έκανε λόγο για έντονη ψυχολογική πίεση στην πολυμελή οικογένεια, καθόλη τη διάρκεια που διαγνώστηκε το δήθεν πρόβλημα, μέχρι να επαληθευτεί ότι τελικά δεν υπήρχε τίποτα. Πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν τους ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι υπήρχε δυνατότητα λάθους ανάλυσης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Εξήγησε ότι λόγω του ότι υπήρχε ιστορικό με διαβήτη στην οικογένεια, ανησύχησαν και τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία εξετάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα με αρνητικά αποτελέσματα.
Έκκληση για επανέλεγχο
Διαβεβαιώσεις ότι έχει διευθετηθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την ανάλυση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) έλαβε ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος από το υπουργείο Υγείας. Το πρόβλημα αφορά τα αυξημένα σάκχαρα που παρουσιάζονταν στο αίμα ασθενών, λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούσαν για τη διεκπεραίωση βιοχημικών αναλύσεων στα κρατικά νοσοκομειακά εργαστήρια.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Διαβητικών, Μιχάλη Μέζο, μετά το δημοσίευμα του «Φ», επικοινώνησαν πάρα πολλοί ασθενείς ζητώντας ενημέρωση. Παράλληλα, του ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησαν μέσα στον Νοέμβριο ήταν αυξημένα σε σάκχαρο. Ο ίδιος παροτρύνει τους ασθενείς που έχουν αμφιβολία για ασυνήθιστη ή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο αίμα τους, να επαναλάβουν τις εξετάσεις.
Πρόσθεσε ότι το 10%-12% του πληθυσμού της Κύπρου έχει σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα, ανέφερε ότι αρκετά παράπονα εκφράζουν τα μέλη και για ασυνήθιστες τιμές που δείχνουν τα μηχανάκια και ο ίδιος προτρέπει να επαναλάβουν την εξέταση δυο και τρεις φορές για να είναι σίγουροι. Σημείωσε ότι τα μηχανάκια συνήθως έχουν απόκλιση 10-15%. Εξήγησε ότι με βάση τη διαδικασία των προσφορών γίνεται αλλαγή στα μηχανάκια τα οποία διαθέτει στα μέλη του ο Σύνδεσμος στην τιμή των €25, ενώ μέσω φαρμακείου οι ασθενείς τα εξασφαλίζουν στα €42.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com