Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε – Νέα στοιχεία
Η κατανάλωση πουλερικών ενδέχεται να δρα προστατευτικά εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ που περιέχουν και το οποίο ως φαίνεται επηρεάζει τη δραστηριότητα μίας ομάδας κυττάρων του εγκεφάλου.
Η σχετική ανακάλυψη έγινε σε μελέτη στην οποία διερευνούσαν τη συσχέτιση ανάμεσα στα βακτήρια που ζουν στο παχύ έντερο και στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», ανέλυσαν δείγματα από ανθρώπους και ζώα με σκλήρυνση κατά πλάκας, βρίσκοντας στοιχεία ότι οι αλλαγές στη διατροφή και στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να επηρεάζουν εξ αποστάσεως τααστροκύτταρα του εγκεφάλου.
Τα αστροκύτταρα είναι μία ομάδα κυττάρων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής και νευροεκφύλισης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο αναλόγως με τα επίπεδα της τρυπτοφάνης που κυκλοφορεί στον οργανισμό. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε υψηλότερα επίπεδα στο κρέας της γαλοπούλας και του κοτόπουλου (ιδίως στο κρέας του στήθους).
Τα επίπεδά της βρέθηκαν μειωμένα στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας ενώ, αντιθέτως, όταν τα αύξησαν οι ερευνητές σε ζωικά μοντέλα, η φλεγμονή στον εγκέφαλό τους μειώθηκε.
«Για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν ως “τηλεχειριστήρια” της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος», δήλωσε ο δρ Φρανσίσκο Χαβιέ Κιντάνα, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Η διατροφή επηρεάζει την ικανότητα των βακτηρίων του εντέρου να παράγουν μικρά μόρια, ορισμένα από τα οποία έχουν την ικανότητα να ταξιδέψουν έως τον εγκέφαλο. Το εύρημα αυτό ανοίγει έναν επιστημονικό τομέα που έως τώρα ήταν άγνωστος: τον έλεγχο της εγκεφαλικής φλεγμονής μέσω του εντέρου».
Τα νέα ευρήματα, συνέχισε, δημιουργούν την προοπτική επινόησης ακόμα πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας, δεδομένου ότι οι ήδη υπάρχουσες ναι μεν βοηθούν ουσιαστικά τους ασθενείς, αλλά δεν οδηγούν στην ίαση.
Πέραν των πουλερικών, στις καλές πηγές τρυπτοφάνης συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά (λ.χ. γαρίδες, μύδια, χτένια), τα ψάρια (λ.χ. τόνος, σολομός, σαρδέλες, μπακαλιάρος), το κόκκινο κρέας κ.ά.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com