Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ιός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου


Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ιός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια του νευρικού συστήματος, που κατά κανόνα προσβάλλει νέους και οδηγεί στην παράλυση.
Μια ιδιαιτερότητα της ασθένειας είναι ότι σπανίως εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα στους ασθενείς, ενώ ακόμα και η υποκείμενη αιτία της αναπηρίας, που η νόσος μπορεί να επιφέρει, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
AdTech Ad
Υπάρχει ωστόσο ένας παράγοντας που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διπλασιάζει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από την ασθένεια.
Αυτός είναι η μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr (EBV), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μονοπυρήνωσης και διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας στην πορεία.
Ο ιός αυτός ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών και στη συντριπτική πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού ανιχνεύονται αντισώματα κατά αυτού, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν έρθει σ' επαφή με τον ιό, χωρίς απαραίτητα να έχουν νοσήσει.
bigstock Epstein Barr virus EBV blood 105444212
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά με ήπια συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους και φαρυγγίτιδα.
Αυτό το στάδιο διαρκεί από δύο ως πέντε ημέρες και μοιάζει αρκετά με πολλές άλλες λοιμώξεις.
Οι ομοιότητες μεταξύ των προτύπων της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας οδήγησαν τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι ο EBV μπορεί να είναι η αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνδύασαν 14 σχετικές μελέτες που έγιναν σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία για να δημιουργήσουν την συνολική εικόνα του συσχετισμού μεταξύ λοιμώδους μονοπυρήνωσης και πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η σημαντικότερη παρατήρηση ήταν ότι οι άνθρωποι που εκδήλωσαν λοιμώδη μονοπυρήνωση ενώ μεγάλωναν είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας αργότερα, συγκριτικά με άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ από τον EBV.
Επομένως ορισμένες περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορούν να αποτραπούν δια της πρόληψης της μόλυνσης από τον EBV.
Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com