Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Ο Αυτισμός ίσως δεν είναι ασθένεια μόνο του εγκεφάλου
Τα νοσήματα του φάσματος του αυτισμού ίσως δεν αποτελούν συνέπεια μόνον διαταραχής στον εγκέφαλο, αλλά και στα νεύρα των χειρών, των ποδιών και του δέρματος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Τα νεύρα αυτά είναι αισθητήρια, δηλαδή στέλνουν μηνύματα από τη περιφέρεια του σώματος προς τον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι είναι ελαττωματικά εξαιτίας γενετικών μεταλλαγών, με συνέπεια τα μηνύματα που στέλνουν να είναι πολύ πιο «δυνατά» από το φυσιολογικό.
Έτσι, τα βιώνουν αφύσικα έντονα οι ασθενείς και αναπτύσσουν ακραίο άγχος, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά τους.
Οι πάσχοντες από νοσήματα του φάσματος του αυτισμού συχνά είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην αφή και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την επικοινωνία.
Η ακριβής αιτία των νοσημάτων αυτών παραμένει άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο μεταλλαγές σε ορισμένα γονίδια (τα Mecp2, Gabrb3, Shank3 και Fmr1) που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροβιολογίας Ντέιβιντ Γκίντυ, εξέτασαν τη δραστηριότητα αυτών των μεταλλαγμένων γονιδίων σε ομάδα ποντικιών, αλλά αντί να επικεντρωθούν στον ρόλο τους στον εγκέφαλο θέλησαν να εξακριβώσουν αν μπορεί αν επηρεάζουν τα περιφερειακά αισθητήρια νεύρα.
Έτσι, τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια τους ώστε οι μεταλλαγές των γονιδίων να υπάρχουν μόνο στα περιφερειακά νεύρα και στη συνέχεια μέτρησαν τις αντιδράσεις τους στην αφή και αξιολόγησαν την ικανότητά τους να διαχωρίζουν αντικείμενα με διαφορετική υφή.
Όπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια παρουσίαζαν οξυμένη αντίδραση όταν ασκούσαν μια ελαφρά πνοή αέρα στην πλάτη τους, ενώ δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τις υφές των αντικειμένων.
Όταν εξ άλλου τα άφησαν ελεύθερα σε ανοικτούς χώρους μαζί με άλλα ποντίκια, τα οποία δεν γνώριζαν καθόλου, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια σχεδόν πανικοβλήθηκαν, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους και αποφευκτική συμπεριφορά απέναντι στα άγνωστα ζώα.
Επιπλέον, η μετάδοση των ηλεκτρικών μηνυμάτων από τις νευρικές απολήψεις στο δέρμα τους προς την σπονδυλική στήλη και από εκεί στον εγκέφαλό τους, επίσης δεν ήταν φυσιολογική, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell».
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις στα κύτταρα των περιφερειακών αισθητηρίων νεύρων, δημιουργούν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει το σώμα την αφή και αυτό οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς», δήλωσε ο δρ Γκίντυ.
«Αυτή είναι μία θεωρία η οποία δεν είχε αναδυθεί έως τώρα, αλλά αξίζει τον κόπο να διερευνηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές που εξετάσαμε σχετίζονται με τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στους ανθρώπους.
»Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα επιδρούν με ανάλογο τρόπο στους ασθενείς και έτσι εξηγούν ορισμένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν.
»Ας μην ξεχνάμε ότι η αίσθηση της αφής είναι πολύ σημαντική για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και να μπορούμε να πλοηγούμαστε σε αυτόν, και πως όταν αυτή είναι διαταραγμένη, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές».
Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους για να «κατευνάζουν» αυτά τα γονίδια και να επαναφέρουν στο φυσιολογικό τις αντιδράσεις στα ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com