Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

«Έξυπνη βόμβα» φρενάρει τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού
Μία νέα, συνδυασμένη φαρμακευτική θεραπεία ενδέχεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Η θεραπεία είναι πειραματική και προς το παρόν έχει ολοκληρώσει τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών (σε ανθρώπους) δοκιμών. Εκκρεμεί η τρίτη φάση, η οποία είναι απαραίτητη πριν από την έγκριση οποιουδήποτε φαρμάκου.
Ωστόσο τα ευρήματα από τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, αφού η αγωγή φάνηκε να σταματά για σχεδόν 6 μήνες την εξέλιξη τουτριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.
Το διάστημα αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που επιτυγχάνεται με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO2016) που πραγματοποιείται στο Σικάγο.
Η πειραματική μέθοδος, που αποκαλείται sacituzumab govitecan (IMMU-132),συνδυάζει ένα αντίσωμα με χημειοθεραπεία.
«Το αντίσωμα βρίσκει τα καρκινικά κύτταρα και απελευθερώνει τη χημειοθεραπεία απ’ ευθείας σε αυτά», είπε στο συνέδριο ο δρ Αντίτγια Μπάρντια, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Χάρβαρντ.
«Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε υψηλής δόσης χημειοθεραπεία στα καρκινικά κύτταρα, περιορίζοντας ταυτοχρόνως στο ελάχιστο τις συνέπειες στους υγιείς ιστούς. Είναι σαν να χρησιμοποιούμε μία έξυπνη βόμβα εναντίον του καρκίνου».
Το αντίσωμα στοχεύει μία πρωτεΐνη γνωστή ως Trop-2, η οποία υπάρχει στους περισσότερους τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού.
Τι είναι
Όπως είπε στο συνέδριο ο δρ Μπάρντια, σχεδόν ένας στους πέντε καρκίνους του μαστού είναι τριπλά αρνητικοί.
Οι όγκοι αποκαλούνται έτσι διότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές της νόσου, δεν διαθέτουν τους υποδοχείς στους οποίους δεσμεύονται διάφορες ορμόνες (λ.χ. οιστρογόνα, προγεστερόνη) και πρωτεΐνες (λ.χ. HER2) που είναι γνωστό ότι «τρέφουν» τον καρκίνο του μαστού.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες και στα άλλα εξειδικευμένα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για τη νόσο, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλά ποσοστά εξέλιξης, υποτροπής και αντοχής στις θεραπείες.
Σε γενικές γραμμές, με τις υπάρχουσες θεραπείες η εξέλιξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού σταματά για ένα-δύο μήνες, ενώ με τη νέα μέθοδο «η επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου ήταν 5,6 μήνες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια», είπε ο δρ Μπάρντια.
Η μέση επιβίωση ήταν 14,3 μήνες (οι μισές ασθενείς έζησαν περισσότερο, οι άλλες μισές λιγότερο). Με τα κλασικά αντινεοπλασματικά φάρμακα, η μέση επιβίωση κυμαίνεται από 10 έως 13 μήνες.

Πρόσθετα ευρήματα

Ο πειραματικός συνδυασμός δοκιμάστηκε σε 62 ασθενείς οι οποίες είχαν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν σε θεραπεία.
Οι γιατροί τους χορήγησαν ενδοφλεβίως τον συνδυασμό μία φορά την εβδομάδα, επί δύο εβδομάδες, σε έναν κύκλο των 21 ημερών.
Πέραν της αυξημένης επιβίωσης δίχως εξέλιξη της νόσου, σε μία στις τρεις γυναίκες παρατηρήθηκε επίσης συρρίκνωση του όγκου κατά 30% ή περισσότερο, δηλαδή υπήρξε μερική ανταπόκριση. Σε δύο ασθενείς, όμως, υπήρξε πλήρης ύφεση.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και διάρροια. Ωστόσο «και οι δύο ήταν διαχειρίσιμες και καμία ασθενής δεν διέκοψε τη συμμετοχή της στη μελέτη εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε ο δρ Μπάρντια, επισημαίνοντας ότι ήδη ετοιμάζεται η επόμενη δοκιμή του φαρμάκου σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com