Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-Προσβασιμότητα στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας,ποιός παρέχει δωρεάν μετακίνηση


Σύμφωνα με πληροφορίες στο Trol disabled το κουτι της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα, άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, είναι αυτό της μετακίνησής τους μέσα στην πόλη της Αθήνας.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα αστικά λεωφορεία.

Πολλές φορές και μόνο η σκέψη να επιβιβαστούν σε κάποιο λεωφορείο είναι αποτρεπτική, καθώς ούτε οι ακατάλληλες συνθήκες επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε όλους, ούτε και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κρίνεται καλή.

Τα στατιστικά λένε ότι τα εμποδιζόμενα άτομα ανέρχονται στο 42.5% του ελληνικού πληθυσμού: τα ΑμεΑ είναι 10%, οι ηλικιωμένοι (60-70 ετών) 14%, οι υπερήλικες (άνω των 75 ετών) 6%, τα νήπια (0-4 ετών) και οι συνοδοί τους 11% και οι έγκυες γυναίκες 1,5%.


Δωρεάν μετακίνηση για τα άτομα με αναπηρία από τις Οδικές συγκοινωνίες


Ωστόσο, η Ο.ΣΥ. Α.Ε. (Οδικές συγκοινωνίες) παρέχει δωρεάν μετακίνηση με τρία ειδικά οχήματα για την εξυπηρέτηση όσων εμποδιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συμβατικά λεωφορεία.

Αυτά τα ειδικά οχήματα διαθέτουν 3-7 θέσεις για επιβάτες, 3-4 θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια και 1 θέση συνοδού.

Καθώς ο αριθμός των οχημάτων είναι περιορισμένος, όσοι ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πριν στο 210-4270748, για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει διαθέσιμο όχημα.

Οι μετακινήσεις γίνονται Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 08.00 έως τις 22.00.


Πληροφορίες για την προσβασιμότητα στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας, ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΑ


Για τα Εμποδιζόμενα άτομα έχει ληφθεί ειδική μέριμνα που διευκολύνει τις μετακινήσεις τους με την Αστική Συγκοινωνία. Εάν η πρόσβαση προς τις ράμπες επιβίβασης-αποβίβασης των λεωφορείων ή τους σταθμούς εμποδίζονται από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα μπορείτε καλέστε τον ΟΑΣΑ, στα τηλέφωνα 210-6430880, 210-8708040, 210-8200883 για την απομάκρυνσή τους με γερανούς.


Για το ΜΕΤΡΟ

Πηγαίνεις στον πλησιέστερο σταθμό της οικίας σου ή της διαδρομής που επιθυμείς.
Από τις ράμπες των πεζοδρομίων προσεγγίζεις τον ανελκυστήρα του σταθμού.
Εισέρχεσαι στον ανελκυστήρα και κατεβαίνεις στις αποβάθρες των σταθμών. Όλοι οι ανελκυστήρες είναι πλήρως προσβάσιμοι και στην είσοδο και στην έξοδο τους. Εάν αντιμετωπίσεις πρόβλημα χρησιμοποίησε το κουδούνι κινδύνου.
Από τις αποβάθρες εισέρχεσαι στους συρμούς είτε μόνος είτε με την βοήθεια του συνοδού σου ή των υπευθύνων των σταθμών, οι οποίοι θα σου παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, όταν θα τους ζητηθεί. Η επιβίβαση-αποβίβαση για τα αναπηρικά αμαξίδια γίνεται ευκολότερη στο πρώτο ή το τελευταίο βαγόνι, γιατί φέρουν ράμπα για το κενό που υπάρχει μεταξύ αποβάθρας και συρμού και σχετική σήμανση.
Εάν έχεις πρόβλημα όρασης ζήτησε βοήθεια από τον υπεύθυνο του σταθμού, ο οποίος θα σε βοηθήσει στην επιβίβαση και θα ενημερώσει τον υπεύθυνο του σταθμού που θα αποβιβασθείτε για να σε βοηθήσει.

Για τον ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
Ακολούθησε όλες τις παραπάνω οδηγίες, γιατί όλοι οι σταθμοί του ΗΣΑΠ έχουν ανακαινισθεί με σκοπό την πλήρη πρόσβαση των Εμποδιζομένων Ατόμων (Ράμπες, Ανελκυστήρες, Φύλακες κ.λ.π.).
Εισέρχεσαι στους συρμούς από την πρώτη πόρτα του πρώτου βαγονιού, όπου υπάρχει και σχετική σήμανση.
Στους σταθμούς Άγ. Νικολάου, Ομόνοιας, Μοναστηράκι καλέστε τους φύλακες να φέρουν την κινητή ράμπα και να σας βοηθήσουν, αφού την τοποθετήσουν, επειδή στους παραπάνω σταθμούς υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ αποβάθρας και συρμών. Υπάρχει σχετική σήμανση στα βαγόνια των συρμών και ηχητική ενημέρωση στους παραπάνω σταθμούς.

Για το ΤΡΑΜ
Πλησιάζεις τον πλησιέστερο σταθμό της οικίας σου, συνήθως με την βοήθεια συνοδού, γιατί η πρόσβαση προς τις ράμπες των στάσεων του ΤΡΑΜ δεν είναι εύκολη, επειδή τα πεζοδρόμια δεν έχουν ακόμη προσαρμοσθεί κατάλληλα.
Εισέρχεσαι στους συρμούς μόνος σου ή με την βοήθεια του συνοδού σου όπου υπάρχουν ειδικές θέσεις για Εμποδιζόμενα Άτομα.

Για τα ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Πλησιάζεις την κοντινότερη στάση της λεωφορειακής γραμμής που χρησιμοποιείς μόνος ή με την βοήθεια συνοδού.
Να προτιμήσετε τις στάσεις με προεξοχές που έχουν τοποθετηθεί για εξυπηρέτηση των Εμποδιζομένων Ατόμων.
Όταν πλησιάζει το λεωφορείο σου, ο οδηγός όταν σταματήσει είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει την επιγονάτηση ή την ράμπα, εάν έχει το λεωφορείο. Σχεδόν όλα τα λεωφορεία έχουν επιγονάτηση, ενώ το 1/4 αυτών φέρει ράμπες.
Με την βοήθεια του συνοδού σου, των επιβατών ή του οδηγού επιβιβάζεσαι. Όλοι οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί να παρέχουν κάθε βοήθεια στα εμποδιζόμενα άτομα. Εάν έχεις κάποιο παράπονο κάλεσε τον ΟΑΣΑ, τηλ. 2108836076-80.
Εάν υπάρχουν ομάδες Εμποδιζομένων Ατόμων (Σχολεία, Σύλλογοι, κ.λ.π. ) που θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά, κάλεσε τον ΟΑΣΑ στα τηλ. 2108200883, 2108200881 για εξυπηρέτησή σας. Ήδη εξυπηρετείται με την λεωφ. Γραμμή 030 το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Επίσης η λεωφ. Γραμμή 911 εξυπηρετεί τον "Φάρο Τυφλών".

Για τα ΤΡΟΛΕΪ
Πλησιάζεις την κοντινότερη στάση της γραμμής τρόλεϊ που χρησιμοποιείς.
Να προτιμήσετε τις στάσεις με προεξοχές, που έχουν τοποθετηθεί για εξυπηρέτηση των Εμποδιζομένων Ατόμων.
Όταν πλησιάσει και σταματήσει το τρόλεϊ, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να χρησιμοιήσει την επιγονάτηση ή την ράμπα, εάν έχει το τρόλεϊ. Όλα τα τρόλεϊ έχουν επιγονάτηση και το 1/4 ράμπες. Εάν έχεις κάποιο παράπονο κάλεσε τον ΟΑΣΑ, τηλ. 2108836076-80.
Με την βοήθεια του συνοδού σου των επιβατών και των οδηγών επιβιβάζεσαι. Όλοι οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στα εμποδιζόμενα άτομα.
Το άρθρο αυτό το έγραψα εγώ. Είμαι η Κική Ψαρρά, και είμαι 90% τυφλή. Προτιμώ να κάνω κάτι μια φορά, παρά να το μετανιώνω δύο.  Σπουδάζω Ιστορία Τέχνης. Αν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει απόλυτα είναι η «ελευθερία» γι αυτό επιλέγω να πω πάντα την άποψη μου. Βιβλία, Μουσική και Φίλοι. Ότι διαβάζω, ότι ακούω και ότι μοιράζομαι είναι, ο κόσμος μου. Εχω μάθει πως τα Όνειρα και η Πραγματοποίηση τους απέχουν τόσο, όσο αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να ξεστομίσεις την λέξη θέληση. Πρόκληση μου, να πολεμώ τον ρατσισμό και τον φασισμό καθημερινά. Μόλις ξεκίνησα να γράφω για το Trol disabled και είμαι ενθουσιασμένη. Θα με βρείτε εδώ http://www.disabledbook.com/u/kikipsaraΕάν έχετε το απλό facebook. Στηρίξτε την προσπάθειά μας με ένα LIKE.... 
Στηρίξτε την κίνηση αυτή με ένα Like..

Θες να συμμετέχεις ζωντανά αντί να διαβάζεις τα άρθρα απλά έλα και εσύ στο Facebook των ΑμεΑ

Θέματα για Αμεα και Εθελοντές ΑμεΑ Εδώ μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΝΑΠΗΡΙΑ , Σπάνιες και αλλες Ασθένειες/Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν Αναπηρία . Επιλέξτε την ερώτηση που σας απασχολεί και ενημερωθείτε ή μπορείτε να συνδεθείτε και να θέσετε ένα νέο ερώτημα. Για να συνδεθείτε πατήστε επάνω στην φωτο και κάνετε εγγραφή

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com