Ιδρυτική διακήρυξη

Δημιουργώντας το Trol disabled – Το Κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ

Το Trol disabled – Το Κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, συστάθηκε ως έμπρακτη απάντηση στη συνεχή υποβάθμιση των αρχών και των αξιών που οφείλουν να διέπουν τη σύγχρονη, αξιόπιστη, αντικειμενική, ανεξάρτητη ζωή όσων έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας

Είναι η απάντησή μας στην συγκέντρωση των ειδικών θεραπευτών και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων στα χέρια διαπλεκόμενων ολιγοπωλίων. Είναι η εναλλακτική μας πρόταση στον ασφυκτικό έλεγχο της ζωής των ατόμων με αναπηρίες; από ειδικούς θεραπευτές ή χρηματοδοτούμενες από άδηλους πόρους επιχειρήσεις – κέντρα αποκατάστασης και κατά συνέπεια, στην κατευθυνόμενη ενημέρωση που τα συστημικά μέσα (ανα)παράγουν.

Με τη πρωτοβουλία μας δημιουργούμε ένα νέο Μέσο Ενημέρωσης και σάτιρας . Νέο, τόσο στη δομή και την οργάνωση της λειτουργίας του όσο και στο περιεχόμενο του δημοσιογραφικού –ερευνητικού του έργου.

Πρώτος σταθμός μας στη πορεία αυτή είναι η λειτουργία της ιστοσελίδας «Trol disabled – Το Κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ»», ενός τόπου συνάντησης και συνεργασίας ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αρθρογράφων με αναπηρία με το «Trol disabled – Το Κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ»»

        – Ιδρύουμε έναν αυτοδιαχειριζόμενο, μη κερδοσκοπικό, πραγματικά ανεξάρτητο, σύγχρονο οργανισμό ΜΜΕ. που θα διαχειρίζετε την ιστοσελίδα www.troldisabled.gr

        – Ασκούμε τη δημοσιογραφία, αποκλειστικά, υπέρ της κοινωνίας, των πολιτών με αναπηρία και του δημοσίου συμφέροντος.

        – Θεωρούμε ότι η πληροφόρηση δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Ότι όλοι οι πολίτες με αναπηρία  έχουν δικαίωμα στην πραγματική, καθαρή, αδιαμεσολάβητη από συμφέροντα τρίτων, ενημέρωση.

        – Στόχος μας να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και την πλουραλιστική διακίνηση απόψεων και ιδεών.

Στο Trol disabled – Το Κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ μετέχουμε ισότιμα ως μέλη. Είμαστε μια δημιουργική κοινότητα ελεύθερων, ανεξάρτητων παραγωγών ειδήσεων αλλά και σάτιρας που συνεργάζονται δικτυακά μεταξύ τους, με καθαρούς και δίκαιους όρους.

Η δομή του νέου ΜΜΕ είναι δημοκρατική και απόλυτα διαφανής. Τα μέλη έχουν σαφή καθήκοντα και υποχρεώσεις, συμμετέχουν στη διοίκηση, την οργάνωση της δουλειάς και στην δημοσιογραφική παραγωγή.

Θεμελιώδης μας σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του συλλογικού κοινωνικού οφέλους τόσο για τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου, όσο και γενικότερα. 

Η ενημερωτική μας πρόταση

Κύριο έργο μας είναι η παραγωγή ειδήσεων και ερευνών, η δημοσίευση αναλύσεων και απόψεων για όλα τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία των ανάπηρων πολιτών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον Κόσμο.

Η ταυτότητα μας προσδιορίζεται από το διαρκές ενδιαφέρον μας για την ανάδειξη των σοβαρών ζητημάτων που έφερε στο προσκήνιο η μνημονιακή εποχή.

Εστιάζουμε ιδίως στα θέματα της φτωχοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλου μέρους των ΑμεΑ, της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, της προκλητικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας, της εκποίησης δημόσιου πλούτου και κοινωνικών αγαθών, της συστηματικής υποτίμησης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης.

Μας απασχολούν κατά προτεραιότητα τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.
αλλά και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, των ανέργων, των ανασφάλιστων, των μειονοτήτων, των προσφύγων, των μεταναστών.

Το ΝΕΟ μοντέλο δημοσιογραφικού οργανισμού που δημιουργούμε, επιχειρεί να παρέμβει στο σημερινό γκρίζο τοπίο των πολυετών μνημονίων και της λιτότητας. Ένα τοπίο όπου το δικαίωμα πραγματικής ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών δοκιμάζεται πολλαπλά. Τα κυρίαρχα συστημικά ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες που διαρκώς αναδύονται μας «βομβαρδίζουν» με στερεότυπες, ελεγχόμενες συνήθως από μεγάλα δίκτυα πληροφορίες, αφήνοντας μας ουσιαστικά, απληροφόρητους. Ενώ την ίδια στιγμή, οι ανάπηροι αυτής της χώρας  βρίσκονται υπό διωγμό. Πολλά σπίτια με ανάπηρο μέλος αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα τους, η ανεργία διογκώνεται, οι απολύσεις αυξάνονται ενώ άλλοι ανάπηροι υποχρεώνονται να εργάζονται απλήρωτοι, υποαμείβονται συστηματικά ή οδηγούνται σε επώδυνους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Η δημοσιογραφική μας πρόταση, το ενημερωτικό μας έργο κινείται σε άλλη κατεύθυνση. .Δεν εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπιμότητες, άδηλα ή φανερά συμφέροντα.

Δεν έχουμε σχέση με καμιά οικονομική, κρατική η κομματική δύναμη, ούτε προφανώς με τα φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ πολιτικής, οικονομικής ισχύος και ΜΜΕ τα οποία δημιουργούν απαράδεκτες εξαρτήσεις και ακυρώνουν το πραγματικό έργο των δημοσιογράφων που είναι ο διαρκής έλεγχος κάθε εξουσίας.

Θεωρούμε, ότι ο ανάπηρος πολίτης έχει δικαίωμα να πληροφορείται τα σημαντικά γεγονότα και τις αιτίες που τα προκαλούν, με τρόπο τεκμηριωμένο, νηφάλιο, πλουραλιστικό, αντικειμενικό και δίκαιο. Δικαίωμα λογικό, αυτονόητο και αναγκαίο για την ενημέρωση του, το οποίο όμως δεν ικανοποιείται.

Η ερευνητική δημοσιογραφία, η αναλυτική και σε βάθος προσέγγιση των θεμάτων, αλλά και η σάτιρα και το τρολάρισμα όπου αυτό χρειάζεται είναι επειδή ακριβώς φέρνουν στο φως τις λαθροχειρίες των κρατούντων, θεωρούνται ειδικά στις μέρες μας, είδος περιττής πολυτέλειας. Δεν χρηματοδοτούνται και απαξιώνονται διαρκώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και εξωτερικό, από το σύστημα.

Γι αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός τελείως διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης-παραγωγής-μετάδοσης ειδήσεων, ερευνών, αναλύσεων και σάτιρας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία σήμερα παρά ποτέ.                 

Τι θέλουμε

Με τη πρωτοβουλία μας αυτή,  επιχειρούμε να δώσουμε πνοή στους ανάπηρους με αληθινή, καθαρή δημοσιογραφία αλλά και σάτιρα με άφθονο τρολάρισμα . Να γίνουμε η σοβαρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στα φαινόμενα σύγχυσης, μονολιθικής και κατευθυνόμενης πληροφόρησης που κυριαρχούν στο γκρίζο τοπίο του ελληνικού μιντιακού χώρου.

Θέλουμε να αποτελέσουμε την αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, ένα σταθερό και έγκυρο σημείο αναφοράς που όλοι οι ανάπηροι πολίτες μαζί με τις οικογένειες τους  θα εκτιμούν και θα εμπιστεύονται.

Επιλέγουμε τη συλλογική δομή και διαχείριση του Μέσου, με διαδικασίες δημοκρατικής συμμετοχής των μελών του και των παραγωγών ειδήσεων.

Προωθούμε την ανεξάρτητη, αποκαλυπτική δημοσιογραφία και την κριτική ανάλυση των θεμάτων.

Καθιερώνουμε την διαρκή, αμφίδρομη διασύνδεσή του δημοσιογραφικού μας έργου με τους ανάπηρους πολίτες-αναγνώστες. Ζητάμε την ένθερμη συμμετοχή και συνδρομή τους στο έργο μας.

 Αρχές και προτεραιότητες

Θεωρούμε ότι το δικαίωμα πλήρους και έντιμης ενημέρωσης του ανάπηρου πολίτη για όλα τα θέματα που επηρεάζουν αποφασιστικά και καθορίζουν τη ζωή του, είναι αναφαίρετο και δεν υπόκειται σε χειραγωγήσεις, αστερίσκους και προαπαιτούμενα. 

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε καθαρά και χωρίς περιστροφές, την δέσμευσή μας, να:

Υπηρετούμε αποκλειστικά και μόνο την ενημέρωση των ανάπηρων πολιτών και των οικογενειών τους με καθαρά επαγγελματικά κριτήρια. Αποκρούουμε κάθε παρέμβαση ή απόπειρα παρέμβασης τρίτων στο έργο μας.

Αποκαλύπτουμε την αυθαιρεσία των ισχυρών, την διαφθορά, τις παρανομίες του κράτους και των ιδιωτικών επιχειρήσεων των ειδικών θεραπευτών που αποτελούν τους κύριους πυλώνες επιρροής και εξουσίας.

Δημοσιοποιούμε τις καταχρήσεις της εξουσίας σε βάρος θεμελιωδών ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Παρουσιάζουμε τις εξελίξεις και τις δημοσιογραφικές μας έρευνες, χωρίς προκαταλήψεις, αποκλεισμούς, υπερβολές, φανερές ή υπόγειες εξαρτήσεις.

Τεκμηριώνουμε τα θέματα, τις έρευνες και τα ρεπορτάζ μας, με αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα.

Υπερασπιζόμαστε τις αρχές μιας δημοκρατικής, σύγχρονης, ανοικτής, ανεκτικής και δίκαιης κοινωνίας.

Προωθούμε την καινοτόμα σκέψη και την σάτιρα.

Σεβόμαστε τον πλουραλισμό των απόψεων και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Δεσμευόμαστε από τις αρχές του κράτους δικαίου. Με το έργο μας φέρνουμε στο φως όλες τις καταχρήσεις σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιχειρεί η εξουσία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος της πλειοψηφίας των ανάπηρων πολιτών.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην προάσπιση της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους καθώς και στην ενίσχυση της μάχης κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων. Σε όλες, δηλαδή, τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές που έχουν κακοποιηθεί στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Τηρούμε απαρέγκλιτα τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Υιοθετούμε επιπλέον ειδικό εσωτερικό κώδικα συμπεριφοράς των εργαζομένων στο Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ

Επιδιώκουμε να ενισχύουμε την απασχόληση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με Αναπηρία στον βαρύτατα πληττόμενο από τη κρίση χώρο μας. Να συμβάλλουμε στην επιδίωξη κοινωνικού οφέλους, την στιγμή που τα παραδοσιακά «μαγαζιά» του τύπου βάζουν λουκέτο, σπέρνουν απελπισία, απληρωσιά και μαζική ανεργία.

Για το λόγο αυτό, προτεραιότητα στις προσλήψεις εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών, θα έχουν οι ανάπηροι άνεργοι κα μέλη του Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ η του facebook των ΑμεΑ αρχικά και πολλοί άλλοι στη συνέχεια.

Πως θα το κάνουμε

Βασικά εργαλεία για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων είναι η ίδρυση ενημερωτικών μέσων, η παραγωγή εκπομπών και η παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας πάσης φύσεως, με καθαρά κοινωνικά χαρακτήρα που δεν έχουν σκοπό το κέρδος.

Αναλυτικά, στις επιδιώξεις μας είναι η δημιουργία ιστοτόπων για ΑμεΑ, η ανάπτυξη web radio και web tv, η έκδοση εντύπων, εφημερίδων και περιοδικών, η παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, η παροχή εκπαίδευσης σε νέους δημοσιογράφους με αναπηρία , η αξιοποίηση του δημοσιογραφικού υλικού σε άλλα ΜΜΕ, η συνεργασία με ερευνητικές αλλά και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδας και η παρουσίαση ερευνών και μελετών με κοινωνικό ενδιαφέρον.

Στις επιδιώξεις μας είναι επίσης η δικτύωση και ανταλλαγή υπηρεσιών με άλλες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, η συμμετοχή μας σε εταιρείες και κοινοπραξίες, η προβολή ειδικών δημοσιογραφικών ερευνών, η ανάληψη και διεκπεραίωση εκδηλώσεων για τη προώθηση της ερευνητικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, η σύμπραξη σε καμπάνιες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου.

Για αποτελεσματική υλοποίηση των παραπάνω στόχων, επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή των ανάπηρων πολιτών και των οικογενειών τους στη διερεύνηση θεμάτων και την ανάδειξη των προβλημάτων που τους απασχολούν. 

Πόροι-χρηματοδότηση

Οι πόροι μας προέρχονται από το αρχικό κεφάλαιο που δημιουργούν οι μερίδες των ιδρυτικών μελών, τις οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις, προσφορές, δωρεές, παροχές ατόμων, ιδρυμάτων ή άλλων φορέων και οργανισμών σε Ελλάδα και ΕΕ.

Βασική πηγή εσόδων μας επιδιώκουμε να αποτελεί η οικονομική ενίσχυση από τους ίδιους τους  ανάπηρους πολίτες-αναγνώστες, με τους οποίους επιθυμούμε να εγκαθιδρύσουμε άμεσες και προνομιακές μορφές αμφίδρομης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Οι διαφημίσεις είναι επίσης μια ακόμη πηγή εσόδων για την σωστή λειτουργία του  Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ, την συντήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο διατηρούμε το δικαίωμα να αρνηθούμε οποιαδήποτε διαφήμιση εάν θεωρήσουμε ότι αυτή προσφέρεται για να περιορίσει ή να καταργήσει τα ουσιαστικά περιθώρια της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας μας.

Το Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ προκειμένου να φέρει εις πέρας τους στόχους του και να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίησή τους, μπορεί να ασκεί ποικίλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, παραγωγικού, αναπτυξιακού, εμπορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Καθιερώνουμε εξ αρχής ξεκάθαρους κανόνες διοίκησης του Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑκαι πλήρη διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση. Όλα τα ποσά, έσοδα, έξοδα, παροχές, δωρεές, ενισχύσεις, αναγράφονται στην ιστοσελίδα μας και διατίθενται σε δημόσιο έλεγχο. 

Ισότιμη συμμετοχή

Σύμφωνα με τους κανόνες για τη δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων, όπως τους καθορίζει η νομοθεσία, κάθε μέλος εκ του καταστατικού  μας συμμετέχει με μια υποχρεωτική μερίδα, το ύψος της οποίας καθορίζεται στα 150 ευρώ. Μέλη μπορεί να είναι και νομικά πρόσωπα, που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, με ποσοστό έως το 1/3 του συνόλου των μελών.

Κάθε μέλος συμμετέχει εκ του νόμου με μία μερίδα που ισοδυναμεί με μία ψήφο. Μπορεί ωστόσο να αγοράζει και έως 5 προαιρετικές μερίδες, χωρίς αυτό όμως να αλλάζει τους όρους συμμετοχής του στο Trol disabled – Το  κουτί της Πανδώρας για τα ΑμεΑ.

Τα μέλη δεν αποκτούν εμπορική ιδιότητα, δεν έχουν ασφαλιστικές υποχρεώσεις και δεν ευθύνονται για χρέη της επιχείρησης, πέραν της μερίδας τους. Τα μέλη δεν είναι υποχρεωτικά και εργαζόμενοι.

Για είσοδο νέων μελών κυρίαρχα αποφασίζει η γενική συνέλευση των ιδρυτικών μελών.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, ποσοστό έως 35% των όποιων κερδών της επιχείρησης επιστρέφουν ως πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους της ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναμενόμενων από την δραστηριότητα της, κερδών(τουλάχιστον το 60%), διατίθενται σε επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το υπόλοιπο 5% παραμένει ως αποθεματικό.

 
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ένα στα πέντε
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011 - 2015
ΨΥΧΑΡΓΩΣ
Υγειονομικός Χάρτης
Το facebook των ΑμεΑ
Εκστρατεία ΕΟΦ
ΑλκυόνηΜία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (social network) και μάλιστα ελληνική που μας έδειξε πως ο διαδικτυακός κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και για τα άτομα με αναπηρία. Τυφλοί που μπορούν να "διαβάσουν" και να έχουν το προφίλ τους, άτομα που δεν έχουν χέρια, τώρα δουλεύουν το προφίλ τους με το κεφάλι, κάνοντας την εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης πιο αληθινή. Μεγάλη προσοχή στη λέξη «αληθινή», αφού αυτή είναι το κλειδί που έχει κάνει ήδη το disabledbook τόσο δημοφιλές σε χιλιάδες χρήστες με αναπηρία στην Ελλάδα.
Copyright © 2015 Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ Powered and Hosted by Clickweb4u Trol disabled - Το Κουτί Της Πανδώρας Για Τα ΑμεΑ © 2015 - Clickweb4u Templates Designed by Clickweb4u.com